Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Ziemniaczane paluszki

Ula Sobol
Ziemniaczane paluszki są doskonałą przekąską na imprezę.
Ziemniaczane paluszki są doskonałą przekąską na imprezę. Autorka przepisu.
- Ziemniaczane paluszki są doskonałą przekąską na imprezę. Znakomite sprawdzają się także jako dodatek do piwa lub do zup, a w szczególności kremów - zapewnia Katarzyna Wenc z Rzeszowa. Wykorzystajmy do nich ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia - dodaje nasza Czytelniczka.

Składniki:

- 15 dag smalcu
- 15 dag gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 20 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kminku
- sól
- masło do blachy
- 1 jajko do smarowania

Wykonanie:

Ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto. Formować paluszki długości 10 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
Czas wykonania: 30 min

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24