Składniki:
- 15 dag smalcu
- 15 dag gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 20 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kminku
- sól
- masło do blachy
- 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto. Formować paluszki długości 10 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
Czas wykonania: 30 min
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"