Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: zupa dyniowa

Ula Sobol
Nasze czytelniczki wykorzystują dynię jako główny składnik różnych potraw m.in. zupy dyniowej
Nasze czytelniczki wykorzystują dynię jako główny składnik różnych potraw m.in. zupy dyniowej sxc.hu
Barbara Podgórna zachęca Czytelników Nowin do spróbowania pysznej, zdrowej i niskokalorycznej dyniowej zupy.

- Polecam ją na gorąco z grzankami. Ci, którzy uwielbiają dynię wiedzą, że szczypta chilli lub curry wzbogaci smak - zapewnia nasza Czytelniczka. To naprawdę hit sezonu jesiennego - dodaje.

Składniki:

1 cebula, ząbek czosnku, 1 kg dyni, 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego, 5 łyżek oliwy, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chilli, szczypta curry, pół szklanki mleka.

Wykonanie:

Cebulę pokrój drobno, a czosnek posiekaj na małe kawałki i zeszklij na oliwie. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Następnie smażymy dynię razem z cebulą około 5 minut. Podsmażoną dynię i cebulę wrzucamy do garnka, a całość zalewamy wywarem drobiowym lub warzywnym. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Gotujemy około 15 minut. Na końcu zblenduj lub zmiksuj przygotowaną zupę i dodaj mleko. Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24