Składniki:
300 g mielonego mięsa z indyka, 2-3 łyżki sosu chipotle (ja dałam ostrą paprykę), 100 g długoziarnistego ryżu, przepłukanego, 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej, 500 ml rosołu (lub po prostu wody), 140 g kukurydzy z puszki , 1 mały pęczek kolendry, posiekany, 8-12 kukurydzianych muszelek tacos , 1/2 główki sałaty lodowej, porwanej na małe kawałki, 150 ml kwaśnej śmietany, 100 g startego sera (np. cheddar), 1 łyżka oleju roślinnego i guacamole (do podania).
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso z indyka i obsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy sos chipotle, mieszamy i smażymy, aby mięso delikatnie zbrązowiało. Wsypujemy ryż i fasolę, ponownie mieszamy. Dolewamy rosół i gotujemy ok. 20 minut średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Ok. 3 minut przed końcem gotowania dodajemy kukurydzę. Gotowe mięso z warzywami posypujemy kolendrą i odstawiamy.
Placki kukurydziane tacos podgrzewamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciepłe placki napełniamy mięsnym nadzieniem, sałatą lodową i łyżką kwaśnej śmietany. Posypujemy serem i podajemy z guacamole.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki