MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepyszna babka makowa. Przepis na super ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Domownicy i goście będą zachwyceni

Katarzyna Puczyńska
Jest mięciutka i pięknie urzeka swoim zapachem. Zrób ją koniecznie!
Jest mięciutka i pięknie urzeka swoim zapachem. Zrób ją koniecznie! Katarzyna Puczyńska
Lubisz ciasto z makiem? Mam przepis na doskonałą babkę makową, którą pokochasz od pierwszego kęsa. To wilgotny, aromatyczny i rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Babka makowa jest niezawodna, dlatego zachęcamy do skorzystania z tego przepisu.

W skrócie

Mamy dla ciebie przepis na babkę makową oblaną cytrynowym lukrem. To pyszny, wilgotny wypiek, który zawsze się udaje. Możesz ją udekorować także polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Polecamy użyć gotowego zmielonego maku, co znacznie oszczędzi czas. Ciasto będzie pięknie pachnieć, jeśli dodamy do niego odrobinę zapachu arakowego lub waniliowego.

Zobacz, jak zrobić babkę makową

Sprawdź także: Kluski z makiem na podwieczorek. Przepis na tradycyjny deser. Ważny jest pewien składnik

Przepis na babkę makową

Czas przygotowania: ok. 20 min. + ok. 1 godziny pieczenia,
Poziom trudności: łatwy.

Przygotowania ciasta zacznij od maku. Najpierw wsyp mak do miseczki i wymieszaj go z 8 łyżkami gorącej wody.
Przygotowania ciasta zacznij od maku. Najpierw wsyp mak do miseczki i wymieszaj go z 8 łyżkami gorącej wody.

Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie, 16 g),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • zapach arakowy lub migdałowy,
  • lukier cytrynowy.

Jak zrobić babkę makową?

  1. Zacznij od przygotowania maku: wsyp mak do miseczki i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Całość wymieszaj i odstaw.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym.
  4. Cały czas ucierając, dodawaj mak.
  5. Następnie dodawaj na zmianę porcje jajek i mąki.
  6. Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz babkę ok. 1 godz. w 170 stopniach Celsjusza.
  8. Wystudzone ciasto polej lukrem cytrynowym (cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny).
Jest mięciutka i pięknie urzeka swoim zapachem. Zrób ją koniecznie!

Przepyszna babka makowa. Przepis na super ciasto z makiem, k...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24