Składniki:
- 1 kg mąki,
- 0,5 litra mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,3 kostki margaryny,
- 10 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 1 torebka cukru waniliowego.
Wykonanie:
Jajka lekko ubić z cukrem. Mleko podgrzać z margaryną i cukrem waniliowym. Dodać drożdże i wymieszać, żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę i ubite jajka. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować je, kiedy podwoi
swoją objętość; wykrawać trójkąty. Nakładać na nie nadzienie (np. twardą marmoladę) i zwijać rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15-20 minut
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"