Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sekretem smacznej pizzy jest dobre ciasto. Zdradzamy przepis

Ula Sobol
Idealna pizza to taka,  którą zjesz całą i będziesz chciał wrócić po nią jeszcze raz - mówi Krystian Szymaniewicz
Idealna pizza to taka, którą zjesz całą i będziesz chciał wrócić po nią jeszcze raz - mówi Krystian Szymaniewicz Archiwum Nowin
Zrobienie pizzy nie musi być czasochłonne. Można stworzyć własną przepyszną kompozycję z ulubionymi składnikami. Warto jednak pamiętać, że ciasto na pizzę jest sekretem smacznej pizzy. Dzisiaj tajemnicę dobrego ciasta zdradza Krystian Szymaniewicz, fan włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy.

- Idealna pizza to taka, którą zjesz całą i będziesz chciał wrócić po nią jeszcze raz - uśmiecha się Krystian Szymaniewicz, szef kuchni w restauracji La Famiglia Ristorante & Pizzeria w Rzeszowie. - Tak naprawdę idealna pizza zależy od naszego gustu.

Krystian Szymaniewicz ukończył kurs dla profesjonalistów w Scuola Nazionale Pizza w Rzymie, w mieście, w którym również prowadził niegdyś pizzerię. Dziś w swojej restauracji również proponuje smaczną pizzę. Mistrz pizzy podkreśla, że jeżeli zachowamy kolejność taką, jaką podaje w przepisie, to otrzymamy wymarzone ciasto na pizzę. I to już nie amatorską, tylko z wysokiej półki.

Przepis na pizzę o rozmiarze 32 cm (4 - 5 sztuk)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej włoskiej typu 00. Jeżeli nie znajdziecie, to koniecznie wymieszajcie mąkę według następującej numeracji: 500 g mąki tortowej typ 450 z 500 g mąki pszennej typ 500;
  • 0,20 g świeżych drożdży;- 2 łyżeczki soli;
  • 300 - 400 ml zimnej wody -w zależności ile zabierze mąka;
  • 50 -70 ml oliwy z oliwek;

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z mąką. Do mąki wlać zimną wodę, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która rozgrzewa drożdże . To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży. Nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli i oliwy z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba wlać jeszcze trochę wody. Na sam koniec dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto trzeba wyczuć, tzn. podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło. Im dłużej stoi tym lepsze się staje, ponieważ uwalniają się drożdże. Po wyrośnięciu kulę ciasta dzielimy na 4-5 części. Z każdej trzeba wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 32 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście).

Jeżeli pieczemy pizzę w zwykłym piekarniku, to istnieją 2 sposoby. Pierwszy - pieczenie szamotowe.- To najlepszy sposób. Zachęcam do kupienia takiego kamienia do piekarnika - zaleca Krystian. Wystarczy rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i wsunąć pizzę na rozgrzany szamot, bez żadnych blach. Piekarnik wyłączamy i pieczemy na rozgrzanym szamocie przez 5-8 min.

Drugi sposób to ułożenie jej na blaszkach wysmarowanych oliwą i włożenie do piekarnika. Czas pieczenia to 6-10 min. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (200 st. od góry i 300 st. - czy też maksymalną - od dołu), tym razem go nie wyłączamy. Przed upieczeniem ciasto smarujemy ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładamy na nie wybrane przez siebie składniki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24