- Idealna pizza to taka, którą zjesz całą i będziesz chciał wrócić po nią jeszcze raz - uśmiecha się Krystian Szymaniewicz, szef kuchni w restauracji La Famiglia Ristorante & Pizzeria w Rzeszowie. - Tak naprawdę idealna pizza zależy od naszego gustu.
Krystian Szymaniewicz ukończył kurs dla profesjonalistów w Scuola Nazionale Pizza w Rzymie, w mieście, w którym również prowadził niegdyś pizzerię. Dziś w swojej restauracji również proponuje smaczną pizzę. Mistrz pizzy podkreśla, że jeżeli zachowamy kolejność taką, jaką podaje w przepisie, to otrzymamy wymarzone ciasto na pizzę. I to już nie amatorską, tylko z wysokiej półki.
Przepis na pizzę o rozmiarze 32 cm (4 - 5 sztuk)
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej włoskiej typu 00. Jeżeli nie znajdziecie, to koniecznie wymieszajcie mąkę według następującej numeracji: 500 g mąki tortowej typ 450 z 500 g mąki pszennej typ 500;
- 0,20 g świeżych drożdży;- 2 łyżeczki soli;
- 300 - 400 ml zimnej wody -w zależności ile zabierze mąka;
- 50 -70 ml oliwy z oliwek;
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mąką. Do mąki wlać zimną wodę, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która rozgrzewa drożdże . To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży. Nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli i oliwy z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba wlać jeszcze trochę wody. Na sam koniec dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto trzeba wyczuć, tzn. podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło. Im dłużej stoi tym lepsze się staje, ponieważ uwalniają się drożdże. Po wyrośnięciu kulę ciasta dzielimy na 4-5 części. Z każdej trzeba wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 32 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście).
Jeżeli pieczemy pizzę w zwykłym piekarniku, to istnieją 2 sposoby. Pierwszy - pieczenie szamotowe.- To najlepszy sposób. Zachęcam do kupienia takiego kamienia do piekarnika - zaleca Krystian. Wystarczy rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i wsunąć pizzę na rozgrzany szamot, bez żadnych blach. Piekarnik wyłączamy i pieczemy na rozgrzanym szamocie przez 5-8 min.
Drugi sposób to ułożenie jej na blaszkach wysmarowanych oliwą i włożenie do piekarnika. Czas pieczenia to 6-10 min. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (200 st. od góry i 300 st. - czy też maksymalną - od dołu), tym razem go nie wyłączamy. Przed upieczeniem ciasto smarujemy ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładamy na nie wybrane przez siebie składniki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"