SKŁADNIKI:
- 1 kg sera
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- łyżka drobnego kminku
- 2 łyżeczki soli kuchennej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką (nie mielić). Formować na dłoni nieduże kule, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 100 st. piekarnika, ususzyć, piekarnik pozostawić uchylony by gomółki nie zbrązowiały w zbyt wysokiej temperaturze. Po 30 min. piekarnik wyłączyć i po schłodzeniu czynność powtórzyć trzykrotnie.
PROZIOKI
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dwa całe jaja
- 0,5 l mleka kwaśnego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wyrobić na stolnicy. Rozwałkować na grubość pół centymetra, kroić w kwadraty dowolnej wielkości i piec obustronnie na żeliwnym blacie kuchennym lub na patellni posmarowanej dowolnym tłuszczem.
ROLADY ŚLĄSKIE
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa wołowego na pieczeń
- 20 dag wędzonego boczku lub słoniny
- 4 kiszone ogórki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki musztardy
- margaryna lub olej do pieczenia
- pieprz, sól do smaku
- szpilki lub grube białe nici do spięcia rolad
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na dziesięć porcji, rozłożyć na stolnicy i dokładnie rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Lekko płaty posolić, posypać pieprzem i posmarować cienki musztardą. Cebulę, ogórki i boczek drobno pokroić i na rozłożone płaty nakładać tyle, by można rolady dobrze zawinąć. Zawinięte spiąć szpilką lub okręcić nicią. Usmażyć do miękkości pod przykryciem na tłuszczu, podlewając odrobiną wody. Podawać z kluskami polskimi, sosem i modrą kapustą.
KULE ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM "MORDUNIE"
SKŁADNIKI:
- 2 kg ziemniaków
- 2 całe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 0,30 kg sera białego
- 10 dag masła
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce następnie dobrze odcisnąć w ściereczce, włożyć do miski, dodać sól jajka i mąkę i wymieszać. Ser rozdrobnić łyżką, odrobinę posolić. Nabierać na dłoń masę ziemniaczaną, nakładać ser i formować dość duże kule, które wkładać na gotującą posoloną wodę.Gotować w dużej ilości wody przez 40 minut. Wyjąć kulę na talerz i polać roztopionym na brązowo masłem. Można posypać dodatkowo serem.
KLUSKI "POLSKIE"
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól do smaku
- 3 surowe ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzi. Przepuścić przez prasę do ziemniaków, wyłożyć do miski i dokładnie wyrównać lekko uciskając. Masę ziemniaczaną nożem pokroić na cztery części, jedną wyłożyć na pozostałe trzy części. Do pustego miejsca nasypać mąki ziemniaczanej, wyrównać i całość lekko łyżką wymieszać. 3 surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do masy z ziemniaków gotowanych, lekko posolić i ręką dokładnie wyrobić. Formować na dłoni małe kule, wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować na wolnym ogniu przez 15 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!