Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki ze stołu bożonarodzeniowego

Grzegorz Michalski
Panie ze Stowarzyszenia Folklorystycznego „Wrzos” prezentują dania, które w naszym regionie często jada się przy okazji świąt Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI:
- 1 kg sera
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- łyżka drobnego kminku
- 2 łyżeczki soli kuchennej

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką (nie mielić). Formować na dłoni nieduże kule, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 100 st. piekarnika, ususzyć, piekarnik pozostawić uchylony by gomółki nie zbrązowiały w zbyt wysokiej temperaturze. Po 30 min. piekarnik wyłączyć i po schłodzeniu czynność powtórzyć trzykrotnie.

PROZIOKI

SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dwa całe jaja
- 0,5 l mleka kwaśnego
- sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wyrobić na stolnicy. Rozwałkować na grubość pół centymetra, kroić w kwadraty dowolnej wielkości i piec obustronnie na żeliwnym blacie kuchennym lub na patellni posmarowanej dowolnym tłuszczem.

ROLADY ŚLĄSKIE

SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa wołowego na pieczeń
- 20 dag wędzonego boczku lub słoniny
- 4 kiszone ogórki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki musztardy
- margaryna lub olej do pieczenia
- pieprz, sól do smaku
- szpilki lub grube białe nici do spięcia rolad

PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na dziesięć porcji, rozłożyć na stolnicy i dokładnie rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Lekko płaty posolić, posypać pieprzem i posmarować cienki musztardą. Cebulę, ogórki i boczek drobno pokroić i na rozłożone płaty nakładać tyle, by można rolady dobrze zawinąć. Zawinięte spiąć szpilką lub okręcić nicią. Usmażyć do miękkości pod przykryciem na tłuszczu, podlewając odrobiną wody. Podawać z kluskami polskimi, sosem i modrą kapustą.

KULE ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM "MORDUNIE"
SKŁADNIKI:
- 2 kg ziemniaków
- 2 całe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 0,30 kg sera białego
- 10 dag masła

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce następnie dobrze odcisnąć w ściereczce, włożyć do miski, dodać sól jajka i mąkę i wymieszać. Ser rozdrobnić łyżką, odrobinę posolić. Nabierać na dłoń masę ziemniaczaną, nakładać ser i formować dość duże kule, które wkładać na gotującą posoloną wodę.Gotować w dużej ilości wody przez 40 minut. Wyjąć kulę na talerz i polać roztopionym na brązowo masłem. Można posypać dodatkowo serem.

KLUSKI "POLSKIE"

SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól do smaku
- 3 surowe ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzi. Przepuścić przez prasę do ziemniaków, wyłożyć do miski i dokładnie wyrównać lekko uciskając. Masę ziemniaczaną nożem pokroić na cztery części, jedną wyłożyć na pozostałe trzy części. Do pustego miejsca nasypać mąki ziemniaczanej, wyrównać i całość lekko łyżką wymieszać. 3 surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do masy z ziemniaków gotowanych, lekko posolić i ręką dokładnie wyrobić. Formować na dłoni małe kule, wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować na wolnym ogniu przez 15 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24