Składniki:
- 35 dag fasoli „Jasiek”,
- 5 dag grzybów suszonych (jeśli nie mamy suszonych, ewentualnie mogą być pieczarki lub pomieszane pieczarki z suszonymi),
- duża cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki tartej bułki,
- 3 łyżki tłuszczu,
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Fasolę „Jasiek” zalać na noc wodą. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby ugotować do miękkości. Dużą cebulę przesmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki zemleć przez maszynkę. Dodać całe jajka, wywar z grzybów, tartą bułkę, 3 łyżki tłuszczu. Doprawić przyprawami. Włożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni C.
Pasztet świetnie pasztet smakuje z sosami i surówkami.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"