Zdrowsze od białego cukru
Zdrowsze od białego cukru
Melasa trzcinowa - Ma postać płynnego, ciemnobrązowego syropu. Zawiera m.in. wapń, żelazo, potas, miedź, chrom, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B. 400-gramowy słoik kosztuje ok. 11 zł. Można dodawać np. do musli.
Syrop klonowy - Słodki, o lekko orzechowym smaku syrop bogaty w minerały. Butelka 250 mln kosztuje ok. 20-25 zł. W produkcji syropu klonowego przodują Kanadyjczycy. Doskonały do słodzenia np. prawdziwego kakao, koktajli.
Miód - Posiada silne właściwości antyseptyczne, a nawet antybiotyczne. Jest polecany przy niestrawności, infekcjach dróg oddechowych. Co ważne, aby nie stracił swych bezcennych właściwości nie należy dodawać miodu do herbaty, mającej więcej niż 40 st. C.
Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej, jednak z powodzeniem jest uprawiana w wielu krajach na świecie. Także na sąsiedniej Ukrainie. Skąd to powodzenie?
- Stewia jako jedyna naturalna substancja słodząca ma działanie zasadotwórcze. To znaczy, że nie zakwasza organizmu tak, jak np. cukier - wyjaśnia dr Danuta Myłek, alergolog i dermatolog ze Stalowej Woli, która pasjonuje się także zdrową żywnością.
Co więcej, stewia jest dużo bardziej od cukru słodsza. Suszone liście rośliny: 15-20 razy. Natomiast koncentraty, zawierające co najmniej 80 proc. tzw. glikozydów stewiolowych, są słodsze od cukru nawet 300 razy!
Stewia sprawdza się w kuchni
Stewię można długo przechowywać i używać na wiele sposobów. Suszone listki warto dodać do mieszanek herbat i zaparzać. Otrzymamy w ten sposób przyjemnie słodki napar.
Susz sprawdza się także dobrze w wypiekach (do 200 stop. C). Pod warunkiem jednak, że nie przeszkadzają nam widoczne gołym okiem "paproszki". Jeżeli tak, lepiej sięgnąć po skoncentrowaną stewię w proszku.
- W takie postaci jest tak słodka, że wystarczy jej do ciasta dodać dosłownie odrobinkę - wyjaśnia doktor Myłek.
Skoncentrowany syrop możemy zrobić sami. Jak? Kilka łyżeczek suszu zalewamy niewielką ilością wody i przez kilka minut gotujemy na małym ogniu. Gdy płyn ostygnie, przecedzamy go. Takim ekstratem może posłodzić np. kawę, musli czy ryż z truskawkami.
Ile kosztuje stewia
Po stewię najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością lub takiego, który specjalizuje się w sprzedaży produktów ekologicznych.
Za paczkę suszu ze stewii (25-30 g) zapłacimy ok. 6-7 zł. Za koncentrat - ok. 40 zł. To niemało, jednak możemy mieć pewność, że takie opakowanie wystarczy nam na bardzo długo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"