Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stewia. Słodsza i zdrowsza od cukru

Ewa Kurzyńska
Suszone listki stewii warto dodać do mieszanek herbat i zaparzać.
Suszone listki stewii warto dodać do mieszanek herbat i zaparzać. Krzysztof Łokaj
Stewia to naturalna substancja słodząca nie tuczy, bo jest niemal bezkaloryczna. Mogą nią słodzić diabetycy.

Zdrowsze od białego cukru

Zdrowsze od białego cukru

Melasa trzcinowa - Ma postać płynnego, ciemnobrązowego syropu. Zawiera m.in. wapń, żelazo, potas, miedź, chrom, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B. 400-gramowy słoik kosztuje ok. 11 zł. Można dodawać np. do musli.

Syrop klonowy - Słodki, o lekko orzechowym smaku syrop bogaty w minerały. Butelka 250 mln kosztuje ok. 20-25 zł. W produkcji syropu klonowego przodują Kanadyjczycy. Doskonały do słodzenia np. prawdziwego kakao, koktajli.

Miód - Posiada silne właściwości antyseptyczne, a nawet antybiotyczne. Jest polecany przy niestrawności, infekcjach dróg oddechowych. Co ważne, aby nie stracił swych bezcennych właściwości nie należy dodawać miodu do herbaty, mającej więcej niż 40 st. C.

Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej, jednak z powodzeniem jest uprawiana w wielu krajach na świecie. Także na sąsiedniej Ukrainie. Skąd to powodzenie?

- Stewia jako jedyna naturalna substancja słodząca ma działanie zasadotwórcze. To znaczy, że nie zakwasza organizmu tak, jak np. cukier - wyjaśnia dr Danuta Myłek, alergolog i dermatolog ze Stalowej Woli, która pasjonuje się także zdrową żywnością.

Co więcej, stewia jest dużo bardziej od cukru słodsza. Suszone liście rośliny: 15-20 razy. Natomiast koncentraty, zawierające co najmniej 80 proc. tzw. glikozydów stewiolowych, są słodsze od cukru nawet 300 razy!

Stewia sprawdza się w kuchni

Stewię można długo przechowywać i używać na wiele sposobów. Suszone listki warto dodać do mieszanek herbat i zaparzać. Otrzymamy w ten sposób przyjemnie słodki napar.

Susz sprawdza się także dobrze w wypiekach (do 200 stop. C). Pod warunkiem jednak, że nie przeszkadzają nam widoczne gołym okiem "paproszki". Jeżeli tak, lepiej sięgnąć po skoncentrowaną stewię w proszku.

- W takie postaci jest tak słodka, że wystarczy jej do ciasta dodać dosłownie odrobinkę - wyjaśnia doktor Myłek.

Skoncentrowany syrop możemy zrobić sami. Jak? Kilka łyżeczek suszu zalewamy niewielką ilością wody i przez kilka minut gotujemy na małym ogniu. Gdy płyn ostygnie, przecedzamy go. Takim ekstratem może posłodzić np. kawę, musli czy ryż z truskawkami.

Ile kosztuje stewia

Po stewię najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością lub takiego, który specjalizuje się w sprzedaży produktów ekologicznych.

Za paczkę suszu ze stewii (25-30 g) zapłacimy ok. 6-7 zł. Za koncentrat - ok. 40 zł. To niemało, jednak możemy mieć pewność, że takie opakowanie wystarczy nam na bardzo długo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24