Najczęstszą przyczyną zatruć związanych z żywnością jest Campylobacter, bakteria powszechna także w przypadku surowego drobiu. Przestaje ona być dla nas groźna podczas gotowania bądź smażenia - wysoka temperatura jest śmiercionośna dla większości szkodliwych mikroorganizmów.
Ze względu na tę temperaturę, mycie drobiu nie jest niezbędne. Ba, według FSS, może doprowadzić do rozsiewania bakterii. Zamiast myć surowe mięso, trzeba zadbać o czystość na kuchennym blacie.
Źródło informacji: kipdip.org.pl
Przeczytaj też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć