![Sernik świąteczny (KGW Zwierzyń)...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/28/26/625314de09b12_o_large.jpg)
TOP 10 ciekawych i smacznych potraw wielkanocnych z Podkarpacia m.in. borszcz owsiany, zupa wielkanocna [PRZEPISY]
Sernik świąteczny (KGW Zwierzyń)
Składniki: Ciasto: 35 dag mąki, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 25 dag margaryny, 0,5 szklanki proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera, 25 dag masła, 10 jajek, 25 – 30 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem: 2 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 5 łyżeczek mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 0,5 kostki masła.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzleć na 2 placki i upiec.
Ser zmielić 2 razy, utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i łyżce sera. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać i pieczemy.
Aby przygotować krem, należy żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i rozpuścić w połowie mleka. Resztę mleka i cukier waniliowy zagotować, dodać jajka z cukrem i mąką. Gotować do zagęszczenia. Wystudzić i dodać do utartego masła.
Ser posmarować warstwą powidła śliwkowego i położyć na to jeden kruchy placek. Odwrócić na drugą stronę plackiem do dołu. Na ser wyłożyć przygotowany krem i drugi kruchy placek.