Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trzydniowa świeżość

jam
Chleb jaki jest, każdy widzi - mówi Paweł Skiba, piekarz  z Rudnika.
Chleb jaki jest, każdy widzi - mówi Paweł Skiba, piekarz z Rudnika. Jerzy Mielniczuk
NISKO. Na dorocznym Święcie Chleba ...królowało piwo. Organizatorzy w trosce o sponsorów, zapomnieli o piekarzach.

Nic dziwnego, że stoiska piekarnicze były oblegane jak nigdy. Po godzinie kolejki ustawiały się już tylko po to, żeby podziwiać wypieki, których na co dzień w sklepach próżno szukać.
- To wszystko przez całą noc sam formowałem i wypiekałem - chwalił się Paweł Skiba z Rudnika n. Sanem. - Gdybym wiedział, że takie będzie zainteresowanie pieczywem, całą rodzinę postawiłbym przy piecach.
Skiba jest głównym piekarzem i technologiem w piekarni swojej matki. Nie boi się konkurencji ze strony dużych piekarni, bo ludzie chętniej kupują chleb z małych. - Przepis na chleb był kiedyś rodzinną tajemnicą, ale dziś żadna piekarnia już tego nie kryje - mówi . - 30 proc. mąki żytniej, 70 proc. pszennej, a do tego drożdże, sól i naturalny kwas. To wszystko.
Skibowie gwarantują 3-dniową świeżość każdego bochenka chleba, a chleby ziarniste można jeść i po 5 dniach bez obawy zakrztuszenia się.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24