Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Iga Świątek gra o drugi z rzędu finał turnieju WTA 1000 w Madrycie!

NA ŻYWO
Iga Świątek gra o drugi z rzędu finał turnieju WTA 1000 w Madrycie!

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie

Polecamy

Importujesz auto z Chin? Komisja Europejska szykuje dodatkowe opłaty!

Importujesz auto z Chin? Komisja Europejska szykuje dodatkowe opłaty!

Eurobus Przemyśl z planem minimum w debiutanckim sezonie Fogo Futsal Ekstraklasy

Eurobus Przemyśl z planem minimum w debiutanckim sezonie Fogo Futsal Ekstraklasy

Grali piłkarze w klasach OAB [WYNIKI, STRZELCY]

Grali piłkarze w klasach OAB [WYNIKI, STRZELCY]