Przygotowania do bicia rekordu już trwają. Przeprowadzono pierwsze próby w szkolnej pracowni.
- Poszczególne fragmenty ciasta będą pieczone w szkole - opowiada Henryk Rospond, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. - Następnie będą łączone w całość na oczach publiczności na iwonickim deptaku.
Ciasto ma mieć długość ok. stu metrów i składać się z 500 części.
Do jego upieczenia uczniowie iwonickiego gastronomika zużyją 1100 jajek, 58 kg margaryny, 40 kg cukru, 55 kg maki, 26 kg bakalii, 7 kg marmolady, 2 kg proszku do pieczenia i 10 litrów polewy czekoladowej.
Jak powstaje najdłuższy keks w Polsce będzie można obserwować na Placu Dietla od godz. 15 w sobotę (16 maja). Wypieku będą mogli skosztować wszyscy, którzy przyjdą dopingować młodych cukierników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?