W odstawkę idą schabowe i golonki. Zastępują je kasze i grysiki. Czy to skuteczne antidotum na dolegliwości?
- To zależy od zaawansowania choroby i kuracji schorzeń związanych z przewodem pokarmowym - mówi lek. med. Tadeusz Mazurek, kierownik Poradni Gastroentorologicznej w Centrum Medycznym "Medicor" w Rzeszowie.
Bo wiosna choć sprzyja radosnym nastrojom, daje się mocno we znaki naszym organizmom. Jesteśmy osłabieni, apatyczni i rozdrażnieni. Alergicznie reagujemy na niepowodzenie. Nęka nas bezsenność. Nasz system odpornościowy jest słaby. Dają znać ubytki minerałów i witamin.
- Trzeba jednak pamiętać, że wrzody żołądka czy dwunastnicy nie uaktywniają się w tych właśnie okresach, a jedynie są przez nas gorzej tolerowane - wyjaśnia lek. med. Tadeusz Mazurek, kierownik Poradni Gastroentorologicznej w Rzeszowie.
Do niedawna jeszcze za winowajcę uaktywniania się wrzodów uważano złą dietę i stres. Obecnie wiadomo, że sprawcą choroby wrzodowej jest bakteria, tzw. Helicobacter pylori.
Ale jej obecność w organiźmie nie zawsze oznacza, że ktoś cierpi na owrzodzenia.
W grupie 60 proc. osób zdiagnozowanych, zaledwie u 10 proc. obecność tego drobnoustroju oznaczała wrzodową chorobę.
Do niedawna jeszcze zakazane dla wrzodowców papryka i pieprz niekoniecznie muszą zniknąć z ich codziennego menu. Kofeina, czy inne używki, jeśli już, powinny być stosowane w umiarkowanych ilościach i co ważne, po jedzeniu.
Tak naprawdę, organizm sam odrzuci to, czego nie toleruje.
Trzeba pamiętać i o tym, że uszkodzenia błony śluzowej żołądka, nie leczone mogą stać się przyczyną nowotworu.
Sięganie na własną rękę po ogólno dostępne mikstury i farmaceutyki na krótko złagodzi dyskomfort związany z chorobą wrzodową. W przypadku pojawienia się zgagi, braku apetytu, ssania w żołądku, czy ostrego bólu po jedzeniu, warto odwiedzić lekarza.
Do lekarskich gabinetów coraz częściej trafiają dziś pacjenci z tzw. refluksem żoładkowo - przełykowym. Jest to jedna z groźniejszych chorób przewodu pokarmowego.
Kiedy po przebudzeniu czujemy pieczenie w przełyku, budzimy się z posmakiem goryczy w jamie ustnej, można podejrzewać, że staliśmy się jedną z jej ofiar.
Główną jej przyczyną jest cofanie się treści żołądkowej, wraz obecnym tam kwasem solnym, do przełyku.
Sukcesywnie atakowany ostrymi substancjami początkowo może spowodować niewinną zgagę. Chwilę później w przełyku pojawią się owrzodzenia. Przełknięcie czegokolwiek, stanie się niemożliwe, bez uczucia duszenia, czy dławienia.
- To znak, że nasze kłopoty wrzodowe zaczęły się na dobre - przestrzega lek. med. Tadeusz Mazurek, kierownik Poradni Gastroentorologicznej w Rzeszowie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!
- Tak dziś wygląda Małgorzata Maier z "Big Brothera". Uwierzycie, że ma 57 lat?!