MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Gwiazdor nawiedza przyjaciółkę po śmierci? "Na pewno jest w pobliżu"

NOWE
Gwiazdor nawiedza przyjaciółkę po śmierci? "Na pewno jest w pobliżu"

OSP Terliczka świętuje jubileusz 100-lecia istnienia! [ZDJĘCIA]

OSP Terliczka świętuje jubileusz 100-lecia istnienia! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Tłumy powitały kolarzy Orlen Wyścigu Narodów w Jaśle [ZDJĘCIA]

Tłumy powitały kolarzy Orlen Wyścigu Narodów w Jaśle [ZDJĘCIA]

Gorące rytmy na "Potańcówce Majówce" w Rzeszowskim Domu Kultury

Gorące rytmy na "Potańcówce Majówce" w Rzeszowskim Domu Kultury

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie