Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenne sałatki z jajkiem w koszulce, kurczakiem i boczkiem

Ula Sobol
Wiosenne sałatki są smaczne, zdrowe i przepięknie wyglądają na talerzu.
Wiosenne sałatki są smaczne, zdrowe i przepięknie wyglądają na talerzu. Bartosz Frydrych
Przepisy na wiosenne sałatki podaje Mariusza Nazimek, szef kuchni w restauracji LOFT w Rzeszowie.

Sałatka z jajkiem w koszulce, kurczakiem i boczkiem

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, gruba sól i pieprz mielony, 1 główka sałaty maślanej, umytej i rozdzielonej na liście, 1/2 szklanki posiekanego gotowanego kurczaka, 2 plastry smażonego boczku, pokrojonego na, małe paseczki, 2 łyżki rozdrobnionego, niebieskiego sera pleśniowego, 2 jajka, gotowane w koszulkach

Wykonanie:

W małej misce wymieszaj olej, ocet i musztardę, doprawi solą i pieprzem. Podziel sałatę na dwa talerze, dodaj kurczaka, boczek i ser.

W głębokiej patelni, zagotuj wodę i zmniejsz ogień. Pojedynczo wbić jajko do małej miski (nie używać jaj z rozbitym żółtkiem). Delikatnie przelać jajko z miski do wody, pozostawiając miejsce pomiędzy jajkami.

Gotuj jajka aż białko się zsiądzie a żółtko będzie nadal miękkie, około 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyłowić jajka. Natychmiast osuszyć dno łyżki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody przed podaniem.
Położyć jajko na przygotowanych talerzach z sałatą i polać sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24