Zagraniczna praktyka pozwoli zdobyć

    Zagraniczna praktyka pozwoli zdobyć nowe doświadczenia

    Wojciech Tatara

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii.

    Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii. ©Krystyna Baranowska

    Szesnastu uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie wyjechało na praktykę zawodową do Berlina. Szkoła od trzynastu lat korzysta ze wsparcia finansowego uzyskanego z Komisji Europejskiej w ramach Programu Leonardo da Vinci.
    Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii.

    Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii. ©Krystyna Baranowska

    To już kolejny raz, kiedy uczniowie ZSS mogą poszerzać swoje kwalifikacje zawodowe dzięki zagranicznym praktykom. W ubiegłym roku trzy grupy piętnastoosobowe z kierunków: technik hotelarstwa, kucharz oraz kelner zdobywały dodatkowe kompetencje, pracując w ekskluzywnym hotelu "Kempiński" w Sofii w Bułgarii.

    Za wszystko płaci unia

    Trzytygodniowa praktyka odbywać się będzie w zakładach przetwórstwa spożywczego i chemicznego.
    Wezmą w niej udział uczniowie trzeciej klasy z kierunków technik analityk i technik technologii żywności. - Uczniowie podzieleni zostaną na grupy i będą pracować w piekarniach, cukierniach, zakładach owocowo-warzywnych, zakładach chemicznych i preparatów bioekologicznych - mówi Aleksandra Wapnic, dyrektorka Zespołu Szkół Spożywczych.

    Trzeba dodać, że żaden z wyjeżdżających uczniów nie płaci za przejazd, zakwaterowanie czy wyżywienie. Wszystko finansowane jest ze środków unijnych dzięki projektowi, który przygotowały nauczycielki szkoły Edyta Kraska i Małgorzata Pabjańska oraz księgowa Danuta Czisnok - dodaje Aleksandra Wanic.

    Będzie czas na rozrywkę

    Uczniowie będą mieli też czas na rozrywkę. Planowane jest zwiedzanie Muzeum Techniki, Bundestagu oraz wyjazd do "Tropical Island" - mówi Karolina Lipiec, opiekunka młodzieży.

    Przed wyjazdem szkoła zorganizowała dla praktykantów dodatkowe lekcje z języka niemieckiego zawodowego z naciskiem na nazewnictwo wykorzystywane w branży spożywczej i chemicznej. Kolejna grupa z kierunków technik analityk i technik technologii żywności wyjedzie do Berlina na zagraniczny staż już w październiku.

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo