Zagraniczna praktyka pozwoli zdobyć nowe doświadczenia

Wojciech Tatara
Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii.
Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii. Krystyna Baranowska
Szesnastu uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie wyjechało na praktykę zawodową do Berlina. Szkoła od trzynastu lat korzysta ze wsparcia finansowego uzyskanego z Komisji Europejskiej w ramach Programu Leonardo da Vinci.

To już kolejny raz, kiedy uczniowie ZSS mogą poszerzać swoje kwalifikacje zawodowe dzięki zagranicznym praktykom. W ubiegłym roku trzy grupy piętnastoosobowe z kierunków: technik hotelarstwa, kucharz oraz kelner zdobywały dodatkowe kompetencje, pracując w ekskluzywnym hotelu "Kempiński" w Sofii w Bułgarii.

Za wszystko płaci unia

Trzytygodniowa praktyka odbywać się będzie w zakładach przetwórstwa spożywczego i chemicznego. Wezmą w niej udział uczniowie trzeciej klasy z kierunków technik analityk i technik technologii żywności. - Uczniowie podzieleni zostaną na grupy i będą pracować w piekarniach, cukierniach, zakładach owocowo-warzywnych, zakładach chemicznych i preparatów bioekologicznych - mówi Aleksandra Wapnic, dyrektorka Zespołu Szkół Spożywczych.

Trzeba dodać, że żaden z wyjeżdżających uczniów nie płaci za przejazd, zakwaterowanie czy wyżywienie. Wszystko finansowane jest ze środków unijnych dzięki projektowi, który przygotowały nauczycielki szkoły Edyta Kraska i Małgorzata Pabjańska oraz księgowa Danuta Czisnok - dodaje Aleksandra Wanic.

Będzie czas na rozrywkę

Uczniowie będą mieli też czas na rozrywkę. Planowane jest zwiedzanie Muzeum Techniki, Bundestagu oraz wyjazd do "Tropical Island" - mówi Karolina Lipiec, opiekunka młodzieży.

Przed wyjazdem szkoła zorganizowała dla praktykantów dodatkowe lekcje z języka niemieckiego zawodowego z naciskiem na nazewnictwo wykorzystywane w branży spożywczej i chemicznej. Kolejna grupa z kierunków technik analityk i technik technologii żywności wyjedzie do Berlina na zagraniczny staż już w październiku.

FLESZ: Dlaczego wierzymy w przepowiednie?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3