Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zalewajka po klęczańsku. Gospodynie z Klęczan polecają miejscowe specjały

Ula Sobol
Zalewajka po klęczańsku
Zalewajka po klęczańsku Krystyna Baranowska
Przepis na zalewajkę po klęczańsku podaje Koło Gospodyń Wiejskich z Klęczan (gm. Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko - sędziszowski).

Składniki:

  • 4 litry wody,
  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 0,5 kg (co najmniej) grzybów leśnych świeżych lub mrożonych,
  • 1 szklanka zakwasu na barszcz (żur),
  • 1 kubek śmietany 18-procentowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • maggi.


Wykonanie:

Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Zalać wodą. Lekko osolić i gotować do miękkości. Grzyby pokroić i poddusić na maśle, a następnie wrzucić do gorącej wody z ugotowanymi ziemniakami. Gotować kilka minut, zalać zakwasem na barszcz.
Po ugotowaniu wlać śmietanę (posolić, aby się nie zwarzyła). Całość zagotować i doprawić pieprzem, solą i przyprawą do zup.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24