Składniki:
- 4 litry wody,
- 10 średniej wielkości ziemniaków,
- 0,5 kg (co najmniej) grzybów leśnych świeżych lub mrożonych,
- 1 szklanka zakwasu na barszcz (żur),
- 1 kubek śmietany 18-procentowej,
- sól,
- pieprz,
- maggi.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Zalać wodą. Lekko osolić i gotować do miękkości. Grzyby pokroić i poddusić na maśle, a następnie wrzucić do gorącej wody z ugotowanymi ziemniakami. Gotować kilka minut, zalać zakwasem na barszcz.
Po ugotowaniu wlać śmietanę (posolić, aby się nie zwarzyła). Całość zagotować i doprawić pieprzem, solą i przyprawą do zup.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać