Jarmuż:
Jarmuż:
Gotując jarmuż nie pozbędziemy się jego koloru, smaku, ani właściwości. Powinniśmy go gotować około 20 minut, pamiętając o wcześniejszym, dokładnym umyciu.
Z jarmużem można zetknąć się w warzywniakach. Występuje w kilku odmianach. Jego długie, kędzierzawe, o karbowanych brzegach liście mogą być w różnych odcieniach zieleni, a czasami są koloru niebieskiego, fioletowego, a nawet szarego. Zazwyczaj spotykamy go towarzystwie "rodziny" m.in. kapusty białej lub włoskiej, rzepy, brukselek, kalafiora i brokuł. Ma intensywny, gorzkawy smak. Dostępny jest przez cztery pory roku, bo mrozy mu nie straszne. A ciekawostką dla smakoszy jest fakt, że po przymrozkach warzywo traci nutkę goryczy, przez co jest delikatniejsze w smaku.
- Jarmuż, jak każda roślina z rodziny kapustowatych, zawiera wiele cennych składników odżywczych - podkreśla dietetyk Paulina Górska.
Jednak jest mało znany i niepopularny, przez co niedoceniany. Mało, kto wie, że listki jarmużu bogate są w witaminy. Chronią przed chorobami, oczyszczają organizm oraz dostarczają wyjątkowych smaków.
To super kapusta
Jeśli już natkniemy się na jarmuż w warzywniaku, powinniśmy załadować do siatki i wykorzystać w kuchni jego właściwości. Trzeba przechowywać go w lodówce i zjeść w ciągu trzech dni. Kupując go, warto pamiętać, aby na liściach nie było żadnych żółtych czy brązowych plam.
Jarmuż możemy zjadać zarówno na surowo, jak i w postaci przetworzonej, czyli gotowany w wodzie lub na parze, smażony, duszony, zapiekany i pieczony. Podczas przyrządzania musimy koniecznie pamiętać o odcięciu ogonka i długiej nitki. Można z niego robić sałatki, dodawać do zup, soków i koktajli, a także do farszu naleśnikowego, łącząc z kaszą gryczaną. Smakuje także z jabłkiem. Niektórzy wykorzystują go w sosach do spaghetti lub ryżu. Polecany jest także z mozarellą i mieszany z mięsem.
Dietetycy zalecają jarmuż
Ta kapustna roślina naładowana jest drogocennymi składnikami.
- Szczególną uwagę należy zwrócić na bogactwo beta-karotenu, witaminy C i chlorofilu , które są cennym przeciwutleniaczami, działającymi odmładzająco na organizm - zaznacza dietetyk.
Jarmuż odtruwa organizm. Przeciwdziała przeziębieniom i grypie. Bogaty jest w wapń, żelazo, potas, miedź, mangan i witaminy A oraz K. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. - Częste jedzenie tego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego i raka płuc u byłych palaczy - zapewnia Paulina Górska. - Poza tym jarmuż jest niskokaloryczny, więc chętnie polecają go dietetycy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji