Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapoznaj się z jarmużem

Ula Sobol
Jarmuż podobnie jak szpinak można przysmażyć na patelni.
Jarmuż podobnie jak szpinak można przysmażyć na patelni. sxc.hu
Ta kapustowata roślina zebrana po przymrozkach traci gorzkawy smak. Właśnie teraz warto go kupić

Jarmuż:

Jarmuż:

Gotując jarmuż nie pozbędziemy się jego koloru, smaku, ani właściwości. Powinniśmy go gotować około 20 minut, pamiętając o wcześniejszym, dokładnym umyciu.

Z jarmużem można zetknąć się w warzywniakach. Występuje w kilku odmianach. Jego długie, kędzierzawe, o karbowanych brzegach liście mogą być w różnych odcieniach zieleni, a czasami są koloru niebieskiego, fioletowego, a nawet szarego. Zazwyczaj spotykamy go towarzystwie "rodziny" m.in. kapusty białej lub włoskiej, rzepy, brukselek, kalafiora i brokuł. Ma intensywny, gorzkawy smak. Dostępny jest przez cztery pory roku, bo mrozy mu nie straszne. A ciekawostką dla smakoszy jest fakt, że po przymrozkach warzywo traci nutkę goryczy, przez co jest delikatniejsze w smaku.

- Jarmuż, jak każda roślina z rodziny kapustowatych, zawiera wiele cennych składników odżywczych - podkreśla dietetyk Paulina Górska.

Jednak jest mało znany i niepopularny, przez co niedoceniany. Mało, kto wie, że listki jarmużu bogate są w witaminy. Chronią przed chorobami, oczyszczają organizm oraz dostarczają wyjątkowych smaków.

To super kapusta

Jeśli już natkniemy się na jarmuż w warzywniaku, powinniśmy załadować do siatki i wykorzystać w kuchni jego właściwości. Trzeba przechowywać go w lodówce i zjeść w ciągu trzech dni. Kupując go, warto pamiętać, aby na liściach nie było żadnych żółtych czy brązowych plam.

Jarmuż możemy zjadać zarówno na surowo, jak i w postaci przetworzonej, czyli gotowany w wodzie lub na parze, smażony, duszony, zapiekany i pieczony. Podczas przyrządzania musimy koniecznie pamiętać o odcięciu ogonka i długiej nitki. Można z niego robić sałatki, dodawać do zup, soków i koktajli, a także do farszu naleśnikowego, łącząc z kaszą gryczaną. Smakuje także z jabłkiem. Niektórzy wykorzystują go w sosach do spaghetti lub ryżu. Polecany jest także z mozarellą i mieszany z mięsem.

Dietetycy zalecają jarmuż

Ta kapustna roślina naładowana jest drogocennymi składnikami.

- Szczególną uwagę należy zwrócić na bogactwo beta-karotenu, witaminy C i chlorofilu , które są cennym przeciwutleniaczami, działającymi odmładzająco na organizm - zaznacza dietetyk.
Jarmuż odtruwa organizm. Przeciwdziała przeziębieniom i grypie. Bogaty jest w wapń, żelazo, potas, miedź, mangan i witaminy A oraz K. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. - Częste jedzenie tego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego i raka płuc u byłych palaczy - zapewnia Paulina Górska. - Poza tym jarmuż jest niskokaloryczny, więc chętnie polecają go dietetycy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24