Zbieraj i susz zioła

Ula Sobol
Kazimierz Czaban z Nowej Sarzyny prezentuje zasuszoną, aromatyzowaną trawę żubrówkową. Roślina ta rośnie w jego ogrodzie. Zbiory rozpoczynają się już w połowie czerwca i trwają nawet do października. - Latem trawa ma soczyście zielony kolor i po wysuszeniu można ją dodawać do alkoholu. Nadaje subtelny smak i aromat oraz kolor - podkreśla Kazimierz.
Kazimierz Czaban z Nowej Sarzyny prezentuje zasuszoną, aromatyzowaną trawę żubrówkową. Roślina ta rośnie w jego ogrodzie. Zbiory rozpoczynają się już w połowie czerwca i trwają nawet do października. - Latem trawa ma soczyście zielony kolor i po wysuszeniu można ją dodawać do alkoholu. Nadaje subtelny smak i aromat oraz kolor - podkreśla Kazimierz. Bartosz Frydrych
Skorzystaj z leczniczych roślin, które pomogą utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie. Podpowiadamy, kiedy je zbierać i suszyć.

Konsultuj z lekarzem

Konsultuj z lekarzem

Suszone zioła pomagają zwalczać wiele dolegliwości. Ich stosowanie powinniśmy jednak zawsze skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

Kto nie wypiłby w zimie naturalnej i zdrowej herbaty z liści poziomki, pełnej witaminy C oraz soli mineralnych lub nie skorzystałby z kąpieli z płatkami dzikiej róży, która skutecznie ujędrnia, uelastycznia i wygładza skórę?

Coraz więcej osób sięga po rośliny lecznicze i korzysta z ich dobrodziejstw. Natura oferuje nam szeroką gamę ziół, które pozwalają stawić czoła wielu dolegliwościom oraz chorobom. Dzięki ich dobroczynnym właściwościom poprawimy kondycję naszego organizmu. Dodatkowo większość z nich możemy spożytkować w kuchni i cieszyć się nimi przez cały rok.

Istnieje wiele sposobów na wykorzystania konkretnej rośliny. Jednak, aby odpowiednio ją zastosować, musimy poznać jej wszystkie właściwości. Wprawdzie większość z nich jest nieszkodliwa, ale mogą powodować skutki uboczne. Dlatego trzeba zachować ostrożność zarówno przy zbieraniu, jak i stosowaniu ziół. Trzeba wiedzieć, kiedy po nie ruszyć na łąkę i do lasu oraz jak suszyć, aby nie straciły swoich cennych właściwości.

Letni zbiór

Najwięcej ziół zbiera się porą letnią, ponieważ wiele gatunków roślin dojrzewa wtedy do zbioru. Są świeże i aromatyczne. W lecie warto zebrać i ususzyć następujące rośliny i owoce, m.in.: melisę lekarską, miętę pieprzową, bazylię, tymianek, szałwię, estragon, lubczyk, majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki, rozmaryn, białe kwiaty czarnego bzu, płatki dzikiej róży, kwiat lipy, liście poziomki

Zachować cenne właściwości

Jeśli chcemy w pełni korzystać z leczniczych właściwości ziół, musimy je wcześniej odpowiednio przygotować. Zioła suszymy w suchym, przewiewnym, zacienionym miejscu, najlepiej pod zadaszeniem. Dobre do tego będzie ciemne, nie wilgotne, ani zimne pomieszczenie. Najlepiej suszy się je w słoneczne i ciepłe dni. Chociaż nie powinny być narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Najlepsza temperatura do suszenia to ok. 25 st. C.

Wysuszone zioła przechowujemy w ciemnych, hermetycznie zamkniętych pojemnikach lub słoikach. Najlepiej, aby były z ciemnego szkła.
Najlepiej zbierać i suszyć je co roku. Przeterminowane lepiej wyrzucić, niż używać. Prawidłowo wysuszone rośliny powinny zachować taką samą barwę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie