Znamy już najlepszych producentów wędlin na Podkarpaciu

Joanna Tarnowska
Joanna Tarnowska
W Radomyślu Wielkim podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza ogłoszono najlepszych producentów wędlin na Podkarpaciu.

Podkarpacki dzień wędliniarza w Radomyślu Wielkim

Stoiska z pachnącymi wędlinami, pasztetami i innymi regionalnymi wyrobami i pieczony prosiak,- takie smakowite atrakcje czekały na mieszkańców Radomyśla Wielkiego na rynku podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza.

Niedzielna impreza rozpoczęła się o godz. 15. Przybyli chętnie odwiedzali stoiska z wędlinami, gdzie można było popróbować kiełbas, szynek i innych specjałów mięsnych z licznych podkarpackich wytwórni.

Podczas imprezy było coś dla ciała, było i dla ducha. Na scenie nie zabrakło konkursów rodzinnych i występów. Radomyslan najpierw rozkołysał rockowym brzmieniem m.in. Mozarta zespół Mr Pollack, a później Tomek Korpanty z zespołem. Zabawa na rynku trwała do północy.

- Nie kryjcie się ze swoimi wyrobami po małych sklepikach. Pokażcie się szerzej. Przyjeżdżajcie do nas - apelował do podkarpackich wytwórców wędlin burmistrz Radomyśla Wielkiego, Józef Rybiński.

Robione według tradycyjnych receptur smakowały wszystkim degustującym.
Wysoka jakość i różnorodność wyrobów spowodowała, że jury miało nie lada problem z przyznaniem tytułu "Przysmaku Ziemi Podkarpackiej". Ostatecznie przyznano je pięciu wyrobom.

Nagrody otrzymali: Zakład Mięsny JK z Dukli za "Kiełbasę pradziada, Zakład Mięsny Dobrowolscy z Wadowic Górnych za "Polędwicę Wadowicką", Zakład Mięsny Smak - Górno z Górna za "Kiełbasiankę z Górna" (w słoiku), Zakład Masarski Niem - Pol z Markowej za "Pasztet Markowski", Zakład Przetwórstwa Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej za "Pasztet pieczony".

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 12

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

k
kierowca chlodni

Pamietam w Rzeszowie w czasach komuny sklep miesny ktory nazywal sie "TANIA JATKA" obok mostu na Lwowskiej.
Kazdego dnia gdy byla dostawa towaru okoliczni chlopi wykupowali wszystek towar ktorym bylo mieso z chorych zwierzat zabijanych w zakladach miesnych w Rzeszowie jako uboj interwencyjny. Byly to zwierzeta chore na rozne choroby i po przebadaniu poprzez lekarzy weterynarii w zaleznosci od rodzaju choroby niektore czesci tuszy byly dopuszczczane do sprzedazy. Naprzyklad zwierzeta chore na zoltaczke po parowaniu w specjalnym kotle pod cisnieniem byly sprzedawane wlasnie w TANIEJ JATCE. Wiem z wlasnej obserwacji ze jak kociol byl zepsuty to gotowli w zwyklym kotle ktory nie dawal gwarancji zabicia bakteri jako ze temperatura wrzenia wody byla za niska aby zabic bakterie zoltaczki. No ale poniewaz nic sie nie moglo zmarnowac gotowano w otwartym kotle i sprzedawano w TANIEJ JATCE. To wlasnie w TANIEJ JATCE bylo wykupowane wszystko mieso i to calymi poltuszami przez kombinatorow ktorzy z tego miesa robili na sprzedaz swojska kielbase. Byla ta kielbasa w pokatnym handlu i po znajomosciach rozsprzedawana poprzez znajomych w Rzeszowie.
Wlasnie dlatego NIGDY nie kupilem swojskiej kielbasy od nieznajomego !! Od znajomych o ktorych wiedzialem ze maja mieso z domowego uboju czasem kupilem ale kiebas swojskich pochodzacych z nieznaego uboju nawet gdyby mi kto dawal za darmo nie wzialem ani nie skosztowalem.

m
mięsojad

Może na tym konkursie wędliny były naprawdę smaczne, ale w sklepach nie można kupić obecnie prawdziwie smacznej wędliny. Żaden z producentów nie produkuje takich wyrobów jak kiedyś. Nie jestem jeszcze tak bardzo stary ale do tej pory pamiętam smak kiełbasy szynkowej prodykowanej w latach 70-tych ubiegłego wieku przez poczciwe ś.p. Rzeszowskie Zakłady Mięsne. Ten kolor i konsystencja, przekrój kawałów prawdziwego mięsa i kminkowy posmak grubej, sznurowanej kiełbasy czyję i widzę w wyobraźni do tej pory. A kto pamięta poczciwą mielonkę rzeszowską (w puszce) albo tym bardziej mielonkę (lencz) kupowany w małej spłaszczonej puszce z kluczykiem albo na wagę z dużej "kwadratowej" podłużnej puszki. Teraz najdroższe "gulasze angielskie" smakują przy tamtych tanich wyrobach jak mydło. Kiełbasa wiejska wyrabiana np. na wesela jest faktycznie dobra ale tylko wtedy, gdy zrobi się ją z tucznika który był żywiony w tradycyjny sposób - na ziemniakach, otrębach, serwatce, śrutowanym zbożu itd. ale bez dodatku mieszanek przemysłowych i różnego dodatków witaminowych i mineralnych oraz przyśpieszjacych wzrost. Teraz jest moda na wędliny bez tłuszczu a niestety to włąśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Co do obróbki wędzarniczej to nawet najlepsza kiełbasa traci gdy jest wędzona w automatycznych komorach parzelniczo wędzarniczych. Zapach można uzyskać z koncentratu dymu wędzarniczego lub wiórek drewna spalanych bezpłomiennie ale nie da to kiełbasie smaky jaki w tradycyjnej, starej, obrośniętej osadem z wielu wędzeń wędzarni uzyskuje się przy tradycyjnym wędzeniu drewnem odpowiednio dobranych gatunków drzew liściastych przez wiele godzin w niskiej temperaturze. Tak zrobiona kiełbasa musiałaby być bardzo droga. W jej skład wchodiłoby tylko mięso a po uwędzeniu traciłaby wiele ze swojej wagi w stanie surowym. Mięso też nie może być byle jakie. W zakładach mięsnych w kiełbasy "pakuje się" przeważnie to czego nie można sprzedać w elementach. Tuczniki ubijane przez te zakłady to efekt tuczu przemysłowego. Nawet te zakłady, które prowadzą włąsny ubój i skupuja tuczniki od lokalnych producentów mają do dyspozycji prawie wyłącznie świnie żywione paszami przemysłowymi. Nie wydaje mi się aby na skup trafiało dużo świń z małych gospodarstw trzymajacych po 1-2 świń i tradycyjnie żywionych. Tym bardziej, że tak odchowane świnie są przeważnie tłuste i nieatrakcyjne przez to dla zakładu mięsnego. Niestety po obecnych kiełbasach, wędzonkach a tym bardziej mielonkach pozostaje człowiekowi tylko dziwny posmak w ustach, uszkodzona śluzówka i upośledzenie odczucia smaku na dłuższy czas. A teraz tak sobie myślę, że tęsknię nie za smakiem dobrej kiełbasy z lat dzieciństwa ale za młodością, która minęła. Jeżeli tak to to wszystko co wcześniej napisałem mija się z prawdą.

j
jusek

Niektórzy masarze stosują przestarzałe przepisy i wędliny zamiast z konserwantów,polepszaczy itp.robią z mięsa.He,He

m
mariano

Prawda! Dziś prawdziwą wędlinę można zjeść tylko na weselu - jeśli wiadomo że świnka była bita...

C
Czytelnik !

Na pokaz to każda wędlina jest dobrze zrobiona i jest smaczna, bo robi ktoś kto się na tym zna. D sklepu to już daja się szajs, słone, zielenieją po 2 dniach w lodówce. Zachwycać się mozna tym co naprawdę jest dobrze zrobione i ma dużą trwałość w niskich temperaturach , a nie zzielenieje na drugi dzień po zakupie . Z jednego kilograma mięsa robicie prawie 2 kg odpadu który nie nadaje się do jedzenia ! Skrobia i inne wypełniacze, w dodatku płyn którym polewacie przed pieczeniem (smak wędzenia) skutecznie robią zapach, ale smak i tak jest do du.y ! Tak jak w innych krajach UE zapach pyszny, a smak papieru toaletowego !
Zobaczcie po sklepach jak Wasze wędliny są kupowane i jaka jest o nich opinia , nie tych ludzi napędzających popyt przez internet, ale tych ludzi którzy to kupują i jedzą !!

A
Asia

Jak dla mnie najsmaczniejsze są wędliny z Dobrucowej - podbiły już kawałek Europy - dojechały do Frankfurtu nad Menem oraz Belfastu. W Krakowie goszczą zawsze jak tylko przyjeżdżam od Rodziny. Naprawdę wspaniałe!

o
o jo joj

A te kiełbasy to były na sprzedoj czy do jedzenia?

u
ulik

Dla mnie niezyciezona i najlepsza jest jednak nadal kiełbasa sakładu TRIO z Jasła

s
smak-gorno

dlaczego link "Smak" przenosi nas na stronę warki...??? chyba wkradł się jakiś błąd. Zdaje się, że powinno kierować do www.smakgorno.pl

z
zadymiacz

ciekawe jakie jury to oceniało , chyba sami sobie nagród niedają

j
jaga

Ja też zapytam: A gdzie kiełbasa Głowackiego Zbigniewa z Krosna i Iwonicza-wsi? Była za bardzo popieprzona?

~ania~

A gdzie wyroby Andrzeja Kurka z Dulczyk ma takie dobre

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3