MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Chipsy jabłkowe

Składniki
▪ 3 jabłka,
▪ mielony cynamon cejloński (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj jabłka i pokrój za pomocą noża mandolinowego lub obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej o grubości 1-2 mm.
2. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 90°C, najlepiej z termoobiegiem, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Po upieczeniu jabłka możesz posypać cynamonem, używając do tego celu sitka o drobnych oczkach.
4. Przechowuj czipsy w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękną, można zrobić z nich np. kompot.

Zobacz również

Bierzmowanie w Lipnie i wprowadzenie do kościoła relikwii bł. Rodziny Ulmów

Bierzmowanie w Lipnie i wprowadzenie do kościoła relikwii bł. Rodziny Ulmów

Wisła testuje nowego piłkarza z Niemiec

Wisła testuje nowego piłkarza z Niemiec

Polecamy

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?

7 najgorszych potraw Polski. Turyści bezlitośnie ocenili krajowe specjały

7 najgorszych potraw Polski. Turyści bezlitośnie ocenili krajowe specjały

W Belgradzie startują mistrzostwa Europy w pływaniu i skokach do wody

W Belgradzie startują mistrzostwa Europy w pływaniu i skokach do wody