Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa rybna motycka często gości na stole. Mamy swoje jezioro, więc ryb u nas nie brakuje

Ula Sobol
Zupa rybna  motycka
Zupa rybna motycka Krystyna Baranowska
Przepis na zupę rybną motycką podaje KGW Motycze (gm. Gorzyce, powiat tarnobrzeski) .– U nas na stole często gości zupa rybna. Mamy swoje jezioro, więc ryb u nas nie brakuje – dodają z uśmiechem panie z KGW w Motyczu Poduchownym.

Składniki:

1,5 kg ryby słodkowodnej, 3 l wywaru warzywnego (do garnka włożyć pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, ząbek czosnku i zalać wodą; dodać liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól i kostkę rosołową).

Wykonanie:

Warzywa ugotować do miękkości. Do wywaru włożyć oczyszczoną rybę pokrojoną w dość duże kawałki. Gotować około 10-15 minut. Po tym czasie, gdy ryba jest ugotowana, wyciągnąć ją z wywaru, oczyścić z ości i wrzucić ponownie do wywaru. Zasypać 4 łyżkami kaszy manny. Przyprawić koperkiem, natką pietruszki i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24