MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak ...

Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak 

Składniki
1 kg dyni 
1 duża cebula 
1 ząbek czosnku 
50 g masła 
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
40-60 g parmezanu 
2 liście laurowe 
1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach 
sól 
pietruszka, parmezan do podania  
 
Wykonanie
Do dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. 
Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut.  Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę. 
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.

Zobacz również

Ostróda Reggae Festival. Po raz 23 Perła Mazur przepoczwarzy się w jamajskiego motyla

Ostróda Reggae Festival. Po raz 23 Perła Mazur przepoczwarzy się w jamajskiego motyla

Wielki pożar w Pyrzycach. Strażacy walczą z pożarem pustostanu

Wielki pożar w Pyrzycach. Strażacy walczą z pożarem pustostanu

Polecamy

Sporo nowych twarzy na 1. treningu PGE Stali Mielec

Sporo nowych twarzy na 1. treningu PGE Stali Mielec

Jest kolejny nowy gracz w Sokole

Jest kolejny nowy gracz w Sokole

Plany sparingowe Wisłoki

Plany sparingowe Wisłoki