- Jałowice cielne - „Zana” właściciel Pankiewicz Marek z Majdanu Lipowieckiego,
- pierwiastki rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czarno białej –„Malina” Paśko Artur z Glinika,
- krowy w II laktacji rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czarno białej – „Astra” Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów Sp. z o.o.,
- krowy w III laktacji i wyższej rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czarno białej – „Jurata” również ZD w Chorzelowie,
- krowy rasy simentalskiej –„Jaga 3” Artur Paśko z Glinika, krowy rasy polskiej czerwonej – „Kora” Grzegorz Sawa z Kąkolówki.
Jury dokonała też oceny 70 produktów zgłoszonych przez 26 uczestników do konkursu na najlepszy produkt Podkarpacki. Swoje wyroby zgłosiły zakłady przetwórcze, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualni producenci z woj. podkarpackiego.
W kategorii produktów mleczarskich wyróżniono:
- ser żółty – ser gospodyni Krystiana Kwolka,
- ser wędzony Justyny Serwońskiej oraz
- ser dojrzały Cheddar autorstwa Małgorzaty Sowy.
Nagrodzono również:
- Gospodarstwo Ekologiczne ,,Zuza” Lucyna Cwynar za serek jogurtowy,
- Okręgową Spółdzielnię Mleczarską z Jasienicy Rosielnej za mleko 2 proc. ekologiczne z Jasienicy – butelka 0,9 l.
- LEDA- SER Jakimowicz Leszek za ser dojrzewający ,,Wólczan”,
- Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA z kefir ekologiczny 375 g. i ser Kaszkawał 300 g BIO
- Katarzyną Milasz za ser podpuszczkowy z jałowcem.
W kategorii produktów mięsnych wyróżnione zostały:
- Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. za kiełbasę grillową z szynki,
- Zakład Masarski Wyroby Tradycyjne Agnieszka Wąsacz za boczek pieczony,
- ,,JK” sp. Z o. o Zakład Mięsny ,,Jasiołka” za kiszkę pasztetową dukielską,
- Wyroby Swojskie Marek Pelc Markowa za szynkę tradycyjną,
- Masarnię OSIP s.c Wierzawice za kiełbasę drobiową,
- Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za szynkę wędzoną markowską,
- Góra Ropczycka Gospodarstwo Rolne za wędlinę zajączek.
W kategorii produkty piekarnicze doceniono:
- Z.P.H. ,,BASZPOL” sp. z o.o. za ciasteczka orkiszowe razowe.
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała :
- I miejsce dla: Stowarzyszenia Inicjatywy Zaleskiej „Jodełka” za ser wiejski smażony;
- II miejsce dla: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” za pierogi praśne z kapustą i ziemniakami;
- III miejsca dla: Koła Gospodyń Wiejskich Kotowa Wola za barszcz grzybowy z kaszą jaglaną orazbKoła Gospodyń Wiejskich Długie zakotlety „jarmużanki”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!
- Tak dziś wygląda Małgorzata Maier z "Big Brothera". Uwierzycie, że ma 57 lat?!