Chleb domowy pszenny powszedni. Przepis podaje KGW Jedlicze-Borek

Ula Sobol
Chleb domowy pszenny
Chleb domowy pszenny Krystyna Baranowska
Przepis na chleb domowy pszenny powszedni zdradza KGW Jedlicze-Borek (gm. Jedlicze, powiat krośnieński).

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej zamojskiej),
  • 10 dag drożdży,
  • 1 litr wody,
  • 4 płaskie łyżeczki soli,
  • 4 łyżeczki kminku,
  • 4-6 łyżeczek otrąb pszennych,
  • 3 łyżki cukru.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami cukru i szklanką wody. Mąkę, sól, kminek, otręby połączyć z resztą wody i zaczynem. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do dwóch wąskich keksówek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą, wierzch lekko oklepać ręką zamoczoną w wodzie. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku (180 stopni C).

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3