Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb domowy pszenny powszedni. Przepis podaje KGW Jedlicze-Borek

Ula Sobol
Chleb domowy pszenny
Chleb domowy pszenny Krystyna Baranowska
Przepis na chleb domowy pszenny powszedni zdradza KGW Jedlicze-Borek (gm. Jedlicze, powiat krośnieński).

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej zamojskiej),
  • 10 dag drożdży,
  • 1 litr wody,
  • 4 płaskie łyżeczki soli,
  • 4 łyżeczki kminku,
  • 4-6 łyżeczek otrąb pszennych,
  • 3 łyżki cukru.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami cukru i szklanką wody. Mąkę, sól, kminek, otręby połączyć z resztą wody i zaczynem. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do dwóch wąskich keksówek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą, wierzch lekko oklepać ręką zamoczoną w wodzie. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku (180 stopni C).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24