Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (najlepiej zamojskiej),
- 10 dag drożdży,
- 1 litr wody,
- 4 płaskie łyżeczki soli,
- 4 łyżeczki kminku,
- 4-6 łyżeczek otrąb pszennych,
- 3 łyżki cukru.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami cukru i szklanką wody. Mąkę, sól, kminek, otręby połączyć z resztą wody i zaczynem. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do dwóch wąskich keksówek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą, wierzch lekko oklepać ręką zamoczoną w wodzie. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku (180 stopni C).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji