Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie z grilla: Schab w piwnej marynacie

Ula Sobol
- Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla - radzi Katarzyna Wenc z Rzeszowa.
- Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla - radzi Katarzyna Wenc z Rzeszowa. sxc.hu
Katarzyna Wenc z Rzeszowa proponuje przepis na grillowany schab: - Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla.

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz
- olej

- Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa, 3 łyżki płynnego miodu, łyżeczka zmiażdżonych goździków, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, zmiażdżone skórki z 2 pomarańczy.

Wykonanie:

Wilgotną ściereczkę skropić octem i wytrzeć nią mięso. Następnie natrzeć je ze wszystkich stron solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min.

Miód połączyć z goździkami i skórką z pomarańczy. Zaprawą posmarować mięso ze wszystkich stron, ułożyć w podłużnej rynience, zalać piwem, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę.

Po wyjęciu schabu z marynaty i osączeniu, smarujemy go dość obficie olejem i pieczemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, od czasu do czasu zmieniając strony i smarując marynatą oraz olejem. Czas pieczenia zależy od grubości porcji (nawet 1,5 godz.)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24