Danie z grilla: Schab w piwnej marynacie

Ula Sobol
- Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla - radzi Katarzyna Wenc z Rzeszowa.
- Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla - radzi Katarzyna Wenc z Rzeszowa. sxc.hu
Katarzyna Wenc z Rzeszowa proponuje przepis na grillowany schab: - Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla.

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz
- olej

- Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa, 3 łyżki płynnego miodu, łyżeczka zmiażdżonych goździków, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, zmiażdżone skórki z 2 pomarańczy.

Wykonanie:

Wilgotną ściereczkę skropić octem i wytrzeć nią mięso. Następnie natrzeć je ze wszystkich stron solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min.

Miód połączyć z goździkami i skórką z pomarańczy. Zaprawą posmarować mięso ze wszystkich stron, ułożyć w podłużnej rynience, zalać piwem, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę.

Po wyjęciu schabu z marynaty i osączeniu, smarujemy go dość obficie olejem i pieczemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, od czasu do czasu zmieniając strony i smarując marynatą oraz olejem. Czas pieczenia zależy od grubości porcji (nawet 1,5 godz.)

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone ze względu na ciszę wyborczą i zostanie włączone po jej zakończeniu.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie