Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz
- olej
- Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa, 3 łyżki płynnego miodu, łyżeczka zmiażdżonych goździków, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, zmiażdżone skórki z 2 pomarańczy.
Wykonanie:
Wilgotną ściereczkę skropić octem i wytrzeć nią mięso. Następnie natrzeć je ze wszystkich stron solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min.
Miód połączyć z goździkami i skórką z pomarańczy. Zaprawą posmarować mięso ze wszystkich stron, ułożyć w podłużnej rynience, zalać piwem, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę.
Po wyjęciu schabu z marynaty i osączeniu, smarujemy go dość obficie olejem i pieczemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, od czasu do czasu zmieniając strony i smarując marynatą oraz olejem. Czas pieczenia zależy od grubości porcji (nawet 1,5 godz.)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco