Danie z grilla: Schab w piwnej marynacie

Ula Sobol
- Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla - radzi Katarzyna Wenc z Rzeszowa.
- Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla - radzi Katarzyna Wenc z Rzeszowa. sxc.hu
Udostępnij:
Katarzyna Wenc z Rzeszowa proponuje przepis na grillowany schab: - Upieczony schab kroimy na plastry i podajemy z sałatką oraz ziemniakami, także z grilla.

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz
- olej

- Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa, 3 łyżki płynnego miodu, łyżeczka zmiażdżonych goździków, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, zmiażdżone skórki z 2 pomarańczy.

Wykonanie:

Wilgotną ściereczkę skropić octem i wytrzeć nią mięso. Następnie natrzeć je ze wszystkich stron solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min.

Miód połączyć z goździkami i skórką z pomarańczy. Zaprawą posmarować mięso ze wszystkich stron, ułożyć w podłużnej rynience, zalać piwem, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę.

Po wyjęciu schabu z marynaty i osączeniu, smarujemy go dość obficie olejem i pieczemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, od czasu do czasu zmieniając strony i smarując marynatą oraz olejem. Czas pieczenia zależy od grubości porcji (nawet 1,5 godz.)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie