Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Delikatny krem z kukurydzy na obiad. Wypróbuj przepis na zupę z korzenną nutą. Dorzuć czosnku i dodaj jej wyrazistości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosta zupa krem może być podana z posiekaną natką pietruszki, popcornem albo można ją ozdobić kilkoma ziarnami kukurydzy.
Prosta zupa krem może być podana z posiekaną natką pietruszki, popcornem albo można ją ozdobić kilkoma ziarnami kukurydzy. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Zupa krem z kukurydzy to danie, które można przygotowywać przez cały rok. W sezonie na kukurydzę warto sięgać po świeże, ugotowane kolby. Poza sezonem sprawdzi się kukurydza z puszki. Prosta zupa z kukurydzy może być łączona z ziemniakami, które zwiększą jej pożywność i nadadzą aksamitnej konsystencji po zblendowaniu. Zobacz przepis na domowy krem z kukurydzy na obiad.

W skrócie

Krem z kukurydzy można przygotować na sposób orientalny, gdy zabielimy go mleczkiem kokosowym i dodamy odrobinę papryczki chili. Prostą zupę z kukurydzy można także doprawić kilkoma ząbkami czosnku, podsmażoną cebulką, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz doprawić gałką muszkatołową lub tymiankiem. Smakosze mięsa mogą dodać do kremu z kukurydzy kawałki podsmażonego kurczaka lub upieczone plastry boczku. Krem z kukurydzy można także udekorować uprażonymi popcornem, który doda zupie dodatkowej chrupkości.

Krem z kukurydzy – przepis na zupę

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ziaren z ugotowanej kukurydzy lub konserwowej z puszki,
  • 330 ml mleczka kokosowego,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g oleju rzepakowego lub masła klarowanego,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 3 g mielonego imbiru,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g kurkumy,
  • 1 ziemniak.

Do dekoracji:

  • 30 g ziaren kukurydzy do uprażenia.

Jak zrobić krem z kukurydzy?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka i cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek trzeba obrać i pokroić w plasterki.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej lub klarowane masło, a następnie wrzucić do niego ziemniaka, cebulę i czosnek.
  3. Po trzech minutach smażenia na małym ogniu należy dodać przyprawy i po chwili dodać ziarna kukurydzy. Całość należy wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną, można dolać mleczko kokosowe.
  5. Zupę z kukurydzy należy zmiksować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera.
  6. Można też odstawić zupę do przestudzenia, wlać do blendera kielichowego, zmiksować, a następnie ponownie podgrzać w garnku.
  7. Kukurydzę należy uprażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Gdy wszystkie ziarna popękają, popcorn można posolić.
  8. Krem z kukurydzy można przelać do talerzy i z wierzchu posypać popcornem.

Dodatki do kremu z kukurydzy

Na domowej zupie można rozsypać rozkruszony ser feta. Świetnie sprawdzą się też grzanki z chleba przygotowane w piekarniku razem z główką czosnku. Smakosze kuchni indyjskiej mogą dodać do zupy ulubioną pastę curry. W ten sposób można zaostrzyć smak zupy do pożądanego przez was poziomu. Warto pamiętać, że krem z kukurydzy można zrobić także bez mleka kokosowego. W to miejsce można dodać śmietanę np.: 18-procentową, albo zostawić zupę bez zabielania.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatny krem z kukurydzy na obiad. Wypróbuj przepis na zupę z korzenną nutą. Dorzuć czosnku i dodaj jej wyrazistości - Strona Kuchni

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24