Dziś w Rzeszowie zaczynają się targi żywności ekologicznej EKOGALA 2013

al a.bosak@nowiny24.pl
- Co roku EKOGALĘ odwiedza kilka tysięcy osób. Liczymy, że i tym razem będzie podobnie - mówi Alicja Wojdon.
- Co roku EKOGALĘ odwiedza kilka tysięcy osób. Liczymy, że i tym razem będzie podobnie - mówi Alicja Wojdon. Krystyna Baranowska
W dniach 24-26 maja w Rzeszowie odbywają się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA 2013.

Targi można zwiedzać w piątek i w sobotę w godz.: 10-17, a w niedzielę od 10 do 14. Wstęp jest wolny.

- Program EKOGALI jest bardzo bogaty - zapewnia Alicja Wojdon, kierownik biura Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. - Każdy z trzech targowych dni różni się programem. W piątek, pierwszego dnia targów postawiliśmy na edukację ekologiczną dzieci i młodzieży. Cały dzień dedykujemy nim. Odbędą się dwa seminaria o pszczelarstwie - pierwsze dla uczniów szkół podstawowych pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody” i drugie dla gimnazjalistów „Korzystny wpływ pszczół na środowisko naturalne i życie człowieka”. Poprowadzą je pszczelarze zrzeszeni w Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.

Pod koniec seminariów odbędzie degustacja produktów ekologicznych i pokaz przygotowywania ekologicznych przekąsek przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych. Seminaria odbędą się także w kolejnych dniach. W sobotę będzie skierowane do pszczelarzy i rolników, a w niedzielę dla konsumentów i będzie się można na nim sporo dowiedzieć o apiterapii, czyli leczeniu produktami pszczelimi.

Wśród wykładowców są fachowcy z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, prof. Artur Stojko ze Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach (jego wykład o apiterapii zaplanowano na godz. 12 w sobotę), prof. Jan Nadarkiewicz-Jodko z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach (wykład o GMO) i dr Edward Marszałek z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie.

Udział w targach weźmie 99 wystawców - producenci, firmy, rolnicy, a także organizacje wspierające rolnictwo ekologiczne. Będzie można więc nie tylko spróbować produktów ekologicznych, ale i uzyskać fachowe doradztwo na temat prowadzenia tego typu produkcji.

Targi mają charakter międzynarodowy. Przyjedzie wielu wystawców z Włoch, będą Czesi, Rumunii.

W sobotę na targach obchodzony będzie także Dzień Samorządu Terytorialnego i wręczone zostaną odznaczenia zasłużonym samorządowcom. Poza tym będzie konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, które w tym roku będą musiały przygotować potrawy na bazie miodu.

Przez 3 targowe dni odbywać się będzie prezentacja nowoczesnego sprzętu pszczelarskiego, ekspozycja muzealna sprzętu pszczelarskiego, pokaz wypieku chleba, pokaz miodobrania i degustacja produktów pszczelich.

Przez wszystkie dni trwania Targów trwać będzie także konkurs dla dzieci z nagrodami pt. „Własną drogą do Funduszy” organizowany przez Sieć Punktów Informacyjnych Funduszy Europejskich.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
damian3214141

co za baran pisal ten artykul? ,moze jakas informacja GDZIE TO BĘDZIE SIĘ ODBYWAĆ?!

Dodaj ogłoszenie