Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Historia przyjaźni ukraińsko-łańcuckiej kuchnią pisana [ZDJĘCIA]

Paweł Dubiel
W sali teatralnej Parafii pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Łańcucie odbyło się spotkanie promocyjne e-booka kulinarnego „Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko łańcuckiej kuchnią pisana”.

Pozycja książkowa powstała jako cegiełka na rzecz Ukrainy. Całkowity dochód ze sprzedaży e-booka zostanie przeznaczony na pomoc dla naszych wschodnich sąsiadów, którzy od ponad miesiąca cierpią z powodu niezawinionej wojny.

Skąd pomysł na taką inicjatywę?

Tak jak mówi tytuł książki – zaczęło się od barszczu… Po wybuchu wojny na Ukrainie do Łańcuta przybyło wielu uchodźców z Ukrainy, w większości kobiety i dzieci. Chociaż udało się im uciec przed wojną, chcieli włączyć się w pomoc organizowaną dla rodaków. I tak w niedzielę, 13 marca, na parafian łańcuckiej Fary czekało 120 litrów barszczu (w słoikach) w ramach charytatywnego kiermaszu. Zainteresowanie było ogromne, a zapotrzebowanie przerosło oczekiwania organizatorów. W kolejne niedziele przyszedł czas na pierogi, a później także na naleśniki i pielmieni. Za każdym razem zapasy trzeba było dzielić, tak żeby chociaż po kilku mszach część parafian mogła „nabyć” potrawy ukraińskiej kuchni.

I tak zrodził się pomysł, najpierw na udostępnienie kilku przepisów w odpowiedzi na łańcuckie potrzeby, a później na książkę, która 13 kwietnia ujrzy światło dzienne. Do inicjatywy zaprosiliśmy naszych łańcuckich Ukraińców, ale także osoby, które zaangażowały się w pomoc na różne sposoby. Nie sposób wszystkich tych osób wymienić, tak wiele ich było…

Warto wspomnieć, że promocję książki poprzedzą warsztaty kuchni ukraińskiej dla młodzieży, które odbędą się przed południem w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej. A w czasie spotkania promocyjnego będzie można posmakować niektórych potraw, których receptury znalazły się w publikacji.

Książka jest dwujęzyczna – przepisy zamieszczone w publikacji są w języku polskim i ukraińskim, mogą więc stać się dodatkową mobilizacją do wzajemnego poznawania języków. Znalazły się w niej przepisy na dania kuchni ukraińskiej, polskiej, włoskiej i nie tylko. A tajemnicami swojej kuchni podzielili się m.in.: poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch, Starosta Łańcucki Adam Krzysztoń, Wicestarosta Łańcucki Barbara Pilawa-Kraus, czy ks. dr Marek Studenski. Warto wspomnieć o jeszcze jednym – to pozycja, która powstała w ciągu… 1 tygodnia!

Swoim patronatem publikację objęli:

  • Poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch,
  • Arcybiskup Adam Szal – Metropolita Przemyski,
  • Starostwo Powiatowe w Łańcucie,
  • Caritas Archidiecezji Przemyskiej,
  • Nowiny24,
  • Łańcut News,
  • Niedziela Przemyska,
  • Fundacja Semper Fidelis na Rzecz Archidiecezji Lwowskiej,
  • lancut.gada.pl
  • Radio Via,
  • Radio FARA.
Wielkanoc już tuż-tuż. Wiele z nas powoli zaczyna przygotowania do tego najważniejszego dla chrześcijan święta. Warto wcześcniej pomyśleć o świątecznych dekoracjach domu i stołu wielkanocnego. Zapraszamy do naszej galerii, gdzie prezentujemy trendy wielkanocne z Instagrama. Wiele z tych dekoracji można wykonać samodzielnie i niewielkim kosztem. >>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH

Wielkanoc 2022. Jak udekorować dom na święta? Inspiracje z Instagrama

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24