Pozycja książkowa powstała jako cegiełka na rzecz Ukrainy. Całkowity dochód ze sprzedaży e-booka zostanie przeznaczony na pomoc dla naszych wschodnich sąsiadów, którzy od ponad miesiąca cierpią z powodu niezawinionej wojny.
Skąd pomysł na taką inicjatywę?
Tak jak mówi tytuł książki – zaczęło się od barszczu… Po wybuchu wojny na Ukrainie do Łańcuta przybyło wielu uchodźców z Ukrainy, w większości kobiety i dzieci. Chociaż udało się im uciec przed wojną, chcieli włączyć się w pomoc organizowaną dla rodaków. I tak w niedzielę, 13 marca, na parafian łańcuckiej Fary czekało 120 litrów barszczu (w słoikach) w ramach charytatywnego kiermaszu. Zainteresowanie było ogromne, a zapotrzebowanie przerosło oczekiwania organizatorów. W kolejne niedziele przyszedł czas na pierogi, a później także na naleśniki i pielmieni. Za każdym razem zapasy trzeba było dzielić, tak żeby chociaż po kilku mszach część parafian mogła „nabyć” potrawy ukraińskiej kuchni.
I tak zrodził się pomysł, najpierw na udostępnienie kilku przepisów w odpowiedzi na łańcuckie potrzeby, a później na książkę, która 13 kwietnia ujrzy światło dzienne. Do inicjatywy zaprosiliśmy naszych łańcuckich Ukraińców, ale także osoby, które zaangażowały się w pomoc na różne sposoby. Nie sposób wszystkich tych osób wymienić, tak wiele ich było…
Warto wspomnieć, że promocję książki poprzedzą warsztaty kuchni ukraińskiej dla młodzieży, które odbędą się przed południem w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej. A w czasie spotkania promocyjnego będzie można posmakować niektórych potraw, których receptury znalazły się w publikacji.
Książka jest dwujęzyczna – przepisy zamieszczone w publikacji są w języku polskim i ukraińskim, mogą więc stać się dodatkową mobilizacją do wzajemnego poznawania języków. Znalazły się w niej przepisy na dania kuchni ukraińskiej, polskiej, włoskiej i nie tylko. A tajemnicami swojej kuchni podzielili się m.in.: poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch, Starosta Łańcucki Adam Krzysztoń, Wicestarosta Łańcucki Barbara Pilawa-Kraus, czy ks. dr Marek Studenski. Warto wspomnieć o jeszcze jednym – to pozycja, która powstała w ciągu… 1 tygodnia!
Swoim patronatem publikację objęli:
- Poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch,
- Arcybiskup Adam Szal – Metropolita Przemyski,
- Starostwo Powiatowe w Łańcucie,
- Caritas Archidiecezji Przemyskiej,
- Nowiny24,
- Łańcut News,
- Niedziela Przemyska,
- Fundacja Semper Fidelis na Rzecz Archidiecezji Lwowskiej,
- lancut.gada.pl
- Radio Via,
- Radio FARA.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?