Małgorzata Kalicińska poleca:
Niby zwyczajny śledź
Solonego śledzia pokroić w małe paseczki - porcje (na osobę 1 sztuka).
Cukrową cebulę 1 niewielką na 1 śledzia pokroić w piórka albo posiekać drobno - jak kto lubi.
Na półmisku ułożyć warstwę cebuli i skropić ją cytryną.
Poukładać cząstki śledzia, skropić cytryną i posypać utłuczoną kolendrą (ziarna można mleć w młynku)
Następna warstwa.
Na wierzchu położyć kilka cienkich krążków cytryny bez skórki i zalać oliwą z oliwek (ja uwielbiam olej tłoczony na zimno ze słonecznika) albo olejem lnianym też tłoczonym na zimno.
Odstawić na 1 dzień.
Niby proste a jednak zawsze witane owacjami danie, do którego pasuje tylko polski ciemny razowiec.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce