Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak się robi najlepsze na Podkarpaciu powidła

Janusz Pawlak 017 8672213 [email protected]
Dwie doby trwa produkcja tradycyjnych krzeszowskich powideł. Są dobrze wysmażone, gdy nie spadają z kopyści po jej odwróceniu.
Dwie doby trwa produkcja tradycyjnych krzeszowskich powideł. Są dobrze wysmażone, gdy nie spadają z kopyści po jej odwróceniu.
Powidło z Krzeszowa, ser kozi włoski naturalny z Mszany i karp królewski z Rudy Różanieckiej to finaliści tegorocznej edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Dzisiaj w Poznaniu odbyło się podsumowanie imprezy.

Najlepsi z najlepszych, producenci żywności o charakterze regionalnym, tradycyjnym i ekologicznym uhonorowani zostali „Perłami” - najwyższymi wyróżnieniami w kategorii produktów tradycyjnych. Podsumowanie konkursu było jedną z imprez towarzyszących Międzynarodowym Targom Wyrobów Spożywczych „POLAGRA FOOD 2009” .

 

Nasi wystawcy

Warto odnotować, iż w tegorocznej odsłonie Polagry biorą udział z Podkarpacia m.in. takie firmy jak: Makarony Polskie, Dobrowolscy, TEKPRO Sp. z o.o. i PPHU WINOMET.

 

Jak się robi powidło

Jeden z wyróżnionych w Poznaniu wyrobów tradycyjnych – powidła krzeszowskie, na swoją markę pracują już bardzo długo. dość powiedzieć, iż przed II wojną światową dostarczano je do sklepów we Lwowie.

A oto jaki przepis na powidło podają producenci krzeszowskiego specjału, panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie: na 400 litrowy miedziany kocioł dajemy 15 skrzynek (po 20 kg każda) śliwek węgierek oraz lubaszek. Stopniowo wsypujemy je do kotła i obgotowujemy, aby pestka odeszła. Następnie przecieramy przez sito (żeby pozbyć się pestek), wkładamy masę do kotła i smażymy około dwóch dób, ciągle mieszając. Powidła są dobrze wysmażone wówczas, gdy nabrane na kopyść, po jej odwróceniu nie spadają.

Dwie doby trwa produkcja tradycyjnych krzeszowskich powideł. Są dobrze wysmażone, gdy nie spadają z kopyści po jej odwróceniu.

Fot. Janusz Pawlak

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24