Kult wiecznej młodości sprawia, że gabinety odnowy biologicznej pękają w szwach.
- O ile jednak zabiegami, czy kosmetykami, zlikwidujemy zmarszczki albo pozbędziemy się zbędnych kilogramów, to nasza psychika nie podda się wiekowi tak łatwo - twierdzi Antoni Przechrzta z Warszawy, specjalista od duchowego rozwoju.
Zdarza się, że 60-latkowie biją na łeb witalnością sfrustrowanych 30-latków. Wielu tłumaczy to predyspozycjami genetycznymi. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że ten genetyczny zapis związany jest z grupą krwi, którą posiadamy.
Dieta dla posiadaczy grupy krwi 0:
Mięso przyswajalne jest przez tę grupę znakomicie. Głównie: wołowina, cielęcina, baranina, wątroba, serca. W diecie nie powinno zbraknąć ryb: śledzi, makreli halibuta i pstrąga.
Z warzyw najbardziej zalecane są: buraki, czosnek, cykoria, czosnek, kapusta włoska, chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, por, dynia, szpinak, czerwona papryka i słodkie ziemniaki.
Dieta dla grupy krwi A:
Trzeba zupełnie wyeliminować czerwone mięsa ze swojego jadłospisu. Przeciwwskazane są również wędliny z konserwującymi związkami azotu, które mogą się przyczynić do wystąpienia raka żołądka.
Warzywa są siłą i napędem dla osób z gr. A. Najbardziej korzystne są: buraki, brokuły, marchew, czosnek pietruszka, dynia, szpinak, brukselka. Unikać należy jedynie wszystkich rodzajów papryki ziemniaków, kapusty, grzybów, czarnych oliwek, oberżyny, a w szczególności pomidorów.
Dla grupy krwi B
Zawarte we włóknach mięśniowych drobiu lektyny są bardzo niebezpieczne dla tej grupy. Ryby i owoce morza są bardzo wskazane, czy wręcz zalecane.
Wyjątkowo korzystnymi w tej grupie są: białe sery, kefir, mozarella, ser feta i kozi, jogurty i mleko.
Także wiele warzyw jest przyjaznych dla osób z grupą krwi B. Należą do nich: buraki, brokuły, wszystkie rodzaje kapusty, marchew, kalafior, oberżyna, grzyby, pietruszka, wszystkie rodzaje papryki, brukselka.
Dla grupy AB
Niedostateczna produkcja soku żołądkowego nie pozwala na jedzenie mięs zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Zalecane gatunki to: baranina oraz mięso z królika i indyka. Ryby i owoce morza można konsumować bez obawy. Równie zbawienne dla podreperowania sił witalnych będą nabiał i jajka, we wszelkich możliwych postaciach. Owoce powinny stanowić nieodłączną część diety.
Jeżeli już stosowną dietą zadbaliśmy, by nasza witalność nie ulotniła się pomyślmy o naszej psychice. Nuda jest najbardziej zabójczym sprawcą naszej starości, niekoniecznie związanej z wiekiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ewa Farna chudnie w oczach! Wyciska z siebie siódme poty na sali treningowej
- Złote talerze, pięć sukienek, koncerty gwiazd. Ślub Rutkowskich będzie "na bogato"
- Skaldowie przestaną grać po śmierci Jacka Zielińskiego? Brat przekazał decyzję
- Grażyna Szapołowska człapie po mieście w PODARTYCH butach Prady! Ikona stylu?