Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie deski do krojenia są najbezpieczniejsze? [WIDEO]

Ula Sobol, Dzień Dobry TVN/x-news
Z kolei drewno ma to do siebie, że działa lekko bakteriobójczo i taka deska jest lepsza od plastikowej. - Najlepsze są deski szklane: mają idelanie gładką powierzchnię, dzięki czemu drobnoustroje się nie gromadzą - podsumował Madejczak.
Z kolei drewno ma to do siebie, że działa lekko bakteriobójczo i taka deska jest lepsza od plastikowej. - Najlepsze są deski szklane: mają idelanie gładką powierzchnię, dzięki czemu drobnoustroje się nie gromadzą - podsumował Madejczak. Dzień Dobry TVN/x-news
Jak się okazuje, kuchnia nie jest najbardziej higienicznym miejscem w domu, a już szczególnie niebezpieczna może być nasza deska do krojenia. To na niej bowiem gromadzą się drobnoustroje. - Z mięsem i jajkami możemy przynieść do domu różne drobnoustroje, takie jak salmonella, shigella, które wywołują bardzo poważne biegunki, bardzo poważne zespoły chorobowe - powiedział w "Dzień Dobry TVN" dr Piotr Gryglas. Najgorzej więc, gdy przygotowujemy kanapki na desce, która była używana do krojenia mięsa. Grzegorz Madejczak z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego omówił i ocenił różne rodzaje desek. - Najgorsza jest porysowana deska plastikowa - powiedział.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24