Jakie deski do krojenia są najbezpieczniejsze? [WIDEO]
Ula Sobol, Dzień Dobry TVN/x-news
Jak się okazuje, kuchnia nie jest najbardziej higienicznym miejscem w domu, a już szczególnie niebezpieczna może być nasza deska do krojenia. To na niej bowiem gromadzą się drobnoustroje. - Z mięsem i jajkami możemy przynieść do domu różne drobnoustroje, takie jak salmonella, shigella, które wywołują bardzo poważne biegunki, bardzo poważne zespoły chorobowe - powiedział w "Dzień Dobry TVN" dr Piotr Gryglas. Najgorzej więc, gdy przygotowujemy kanapki na desce, która była używana do krojenia mięsa. Grzegorz Madejczak z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego omówił i ocenił różne rodzaje desek. - Najgorsza jest porysowana deska plastikowa - powiedział.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!