Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesteś uczulony? Restauracja musi cię powiadomić o niektórych składnikach w potrawach

Beata Terczyńska
Przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne także powinni informować klientów m.in. o składnikach i alergenach obecnych w oferowanych posiłkach
Przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne także powinni informować klientów m.in. o składnikach i alergenach obecnych w oferowanych posiłkach sxc.hu
Restauracje muszą informować klientów o składnikach i alergenach w oferowanych posiłkach - przypomina UOKiK.

W tym miesiącu weszło w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego odnośnie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

- Teraz etykiety na żywności muszą być czytelne, nieusuwalne, zrozumiałe, nie mogą wprowadzać w błąd i pomijać istotnych informacji - przypomina Małgorzata Cieloch, rzecznik Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Najważniejsze zmiany? - Muszą m.in. informować o rodzaju składnika powodującego alergię, który musi być wyróżniony ,np. napisany inną czcionką, kolorem, na innym tle. W przypadku produktów sprzedawanych luzem - informacji o alergenach szukajmy na wywieszce przy produkcie.

Zapytaliśmy w UOKiK, czy właściciele lokali gastronomicznych w swoich kartach menu też muszą umieszczać informacje np. o alergenach i składzie, czy też nie ma takiego obowiązku?

- Rozporządzenie ma zastosowanie do wszystkich środków spożywczych przeznaczonych dla konsumentów - tłumaczy Ernest Makowski, starszy specjalista w UOKiK.

- Zatem przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne także powinni informować klientów m.in. o składnikach i alergenach obecnych w oferowanych posiłkach. Najważniejsze jest zadbanie o to, by obowiązkowe informacje były dobrze zrozumiałe, widoczne i wyraźnie czytelne.

Magdalena Delmaczyńska, właścicielka rzeszowskiej restauracji KUK NUK mówi, że zazwyczaj i tak wypisywała te składniki, bo zauważyła, że dużo osób jest uczulonych: - Jeśli podajemy zupę z dyni i są w niej jako dodatek smakowy orzeszki pini, staramy się, by taka informacja była wpisana w kartę.

Dodaje, że alergicy sami też dopytują o skład dań: - Gdy podajemy bułeczki, które pieczemy, pytają, czy są z mąki gryczanej, pszennej, żytniej itp. a

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24