Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kefir ekologiczny z Jasienicy pomaga też w kuracji antybiotykowej

Józef Lonczak
Właśnie ten smaczny kefir ekologiczny z Jasienicy Rosielnej ma dużo białka i zawiera cenne kultury bakterii, a w konkursie Nowin "Nasze Dobre Podkarpackie 2015" zajął I miejsce
Właśnie ten smaczny kefir ekologiczny z Jasienicy Rosielnej ma dużo białka i zawiera cenne kultury bakterii, a w konkursie Nowin "Nasze Dobre Podkarpackie 2015" zajął I miejsce Archiwum
Kefir ekologiczny z Jasienicy Rosielnej jest smaczny i pomaga też w kuracji antybiotykowej. Nic dziwnego, że w konkursie Nowin Nasze Dobre Podkarpackie 2015 zajął I miejsce.

 

 

Surowcem do produkcji omawianego "Kefiru ekologiczny z Jasienicy 2%", jest mleko pochodzące z gospodarstw ekologicznych, pozyskiwane od krów rasy simentalskiej.

Kefir zawiera dużo białka i żywe kultury bakterii

Dzięki temu, że mleko do jego producji jest znakomite, kefir ekologiczny z Okręgowej Spółdzielnia Mleczarskiej z Jasienicy Rosielnej wyróżnia się dużą zawartością białka i zawiera żywe kultury bakterii, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Ten ekologiczny produkt mleczarski jest także cennym źródłem witamin A, D2, C oraz z grupy B1, B2. Zawiera również potrzebne dla organizmu sole mineralne wapnia i fosforu.

Pomaga w kuracjach i odchudzaniu

Ze względu na wspomniane pochodzenie surowca, kefir ekologiczny rodem z Jasienicy charakteryzuje się przyjemnym orzeźwiającym smakiem, dlatego polecany jest zwłaszcza dzieciom i osobom starszym, a szczególnie osobom w czasie i po kuracji antybiotykowej. Zalecany jest też dla osób stosujących dietę odchudzającą. Oczywiście, wpływa też korzystnie na organizm osób zdrowych. 

Jak zapewnia Kazimierz Śnieżek, prezes OSM w Jasienicy, spożywanie tego kefiru powoduje obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie, uaktywnia system odpornościowy, łagodzi przebieg niektórych chorób.

Kefir jest produktem dietetycznym, a zawartość tłuszczu to 1,5 proc. Wartość energetyczna: 210 kJ/ 50 kcal; tłuszcz - 1,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g; węglowodany - 5,0 g, w tym cukry 2,7 g; białko - 3,9 g, sól - 0,1 g (zawartość soli wynika z naturalnie występującego sodu). Produkty ekologiczne wytwarzane z mleka pochodzącego z gospodarstw z certyfikatem zgodności z zasadami rolnictwa ekologicznego wyróżniają się dużą zawartością białka, soli mineralnych i witamin A, D, E, B i C. Zawierają bakterie kwasu mlekowego i są produktem naturalnym.

Historia OSM sięga 1927 r. Zdecydowany rozwój spółdzielni nastąpił w latach 1992--2002, kiedy wybudowano stację wodociągową, kotłownię, oczyszczalnię ścieków i nową halę produkcyjną oraz kupiono nowoczesne linie produkcyjne. Wszystkie obiekty spełniają normy BHP, ochrony środowiska i wymogi UE.

Kupione mleko OSM przetwarza na ponad 40 różnych wyrobów mlecznych, jak: mleko spożywcze, śmietana, napoje mleczne, twarogi, serki i masło oraz kefiry. Sprzedawane są one m.in. poprzez sieć 17 sklepów firmowych i 8 hurtowni.

Produkty mleczarskie z OSM w Jasienicy Rosielnej są dobrze znane i chętnie kupowane przez konsumentów w naszym regionie, bo mają dobry smak i cenne wartości odżywcze.

 Wyroby z Jasienicy Rosielnej kilkakrotnie   zwyciężały w konkursie  Nasze Dobre Podkarpackie, były to m.in. masło ekstra osełkowe, twaróg oraz mleko. W ub.r. ekologiczne masło eks- tra  zdobyło tytuł „Najpopularniejszy  Produkt  Podkarpacia”.

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24