W skrócie
Przepis na klopsiki rybne pochodzi z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Autorka książki podkreśla, że kotlety rybne w Norwegii dostępne są niemal w każdym barze, kawiarni czy supermarkecie jako gotowe danie. Pomysł na przetwarzanie ryb w formie kotletów związany był z oszczędnością. Do kotletów lub pulpetów można było użyć mniej atrakcyjne części ryby. Zobacz przepis na klopsiki rybne.
Klopsiki rybne – przepis na danie z dorsza
Fiskeboller
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Składniki:
- 600 g dorsza (filet bez skóry),
- 1 duże jajko,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 2–4 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Składniki na sos curry:
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 2–3 łyżeczki ulubionego curry,
- sól.
Jak zrobić klopsiki rybne?
Przygotowanie:
- Sos curry: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Następnie powoli dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki.
- Sos gotujemy, aż zrobi się gęsty – przez cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy sól i curry, po czym ponownie mieszamy.
- Klopsiki rybne: Umytą i osuszoną rybę kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do blendera. Dodajemy jajko, mąkę, mleko oraz przyprawy i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy.
- Z masy formujemy kulki wielkości piłek do golfa. Najlepiej robić to łyżką do nakładania lodów lub zmoczonymi dłońmi.
- Do głębokiej patelni lub do rondla przekładamy klopsiki i wlewamy wodę tak, by je przykryła. Fiskeboller gotujemy na średnim ogniu 12–15 minut.
- Gotowe klopsiki podajemy z sosem beszamelowy lub sosem curry oraz gotowanymi ziemniakami.
Przepisy z rybami
Miłośnikom ryb polecamy także inne przepisy z ich zastosowaniem. Szczególnie warto wypróbować norweską zupę rybną z dorszem i łososiem. Natomiast dla miłośników swojskich smaków mamy przepis na sałatkę śledziową lub awanturkę, czyli pastę z twarogu i konserwy rybnej. Polecamy wypróbować także tradycyjny przepis na smażonego karpia.
Zobacz także: Rewelacyjny przepis inspirowany PRL-em. Przepis na paprykarz ze szczupakiem i papryką. Poznaj sposób na pożywny obiad z rybą
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek i wydawnictwa Hanami.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Roxie jest NIEULECZALNIE CHORA, nagle trafiła do szpitala! Znamy przykre szczegóły
- Zenek rozgadał się o zdolnościach wnuczki! Córka Daniela robi mu konkurencję?
- Żona "księcia Podhala" to tajemnicza postać. Ma liczne grono celebryckich przyjaciół
- Przepełniona bólem spowiedź mamy Przybylskiej. "Dla mnie moja córka jest wciąż żywa"