Na listę trafiły właśnie specjały z gminy Pysznica kwas z gąsek zielonych, pierogi z kaszy jaglanej z serem i kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku.
Kwas z gąsek zielonych to niezbyt gęsta zupa grzybowa, którą gotuje się na bazie kiszonej kapusty z zielonymi gąskami i kaszą jaglaną. Jest to "firmowa" potrawa gospodyń z miejscowości Słomiana w gminie Pysznica.
Pierogi z kaszy jaglanej z serem to także potrawa ze Słomianej. Ciasto na takie pierogi robi się z masłem, są przez to bardzo delikatne.
Kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku też pochodzi ze Słomianej. Kiełbasę zaparza się w gorącej wodzie, układa w brytfannach, wyłożonych słomą lub patykami z drewna olchowego lub dębowego, a potem piecze przez godzinę w dobrze rozgrzanym piecu chlebowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?