3 z 6
Poprzednie
Następne
Kończą się zbiory wiśni. Tyle kosztuje kilogram. Jak przechować owoce na zimę? Oto kilka sposobów
Nalewka z wiśni
Nalewki cieszą się coraz większą popularnością. Zamiast stawiać na ciężkie alkohole, wielu z nas lubi posmakować owoców z prądem. Najchętniej sięgamy po cytrynówki, pigwówki i wiśniówki. Ich przygotowanie nie jest trudne. W przypadku wiśni zdania co do przepisów są podzielone. Jedni od razu zalewają owoce spirytusem, drudzy po czasie. Kwestia gustu. Jak się za to zabrać? Kilogram wiśni drylujemy, zasypujemy dwoma szklankami cukru i odstawiamy. Po godzinie zalewamy owoce spirytusem z wodą (szklanka wody na 0,5 litra trunku). Gotowe słoje odstawiamy w suche i ciemne miejsce na minimum 1,5 miesiąca.