Konkurs adresowany był do uczniów drugich i trzecich klas gastronomicznych. Dziewięć 2 - osobowych drużyn dostało zadanie: zrobić potrawę charakterystyczną dla kuchni regionalnej.
- Chodziło nam o popularyzację tej kuchni - mówi Bożena Kołodziej, nauczyciel technologii gastronomicznej w ZSG, która wraz z Dorotą Ławniczak zorganizowała konkurs.
Uczniowie robili m.in. schab z oscypkiem z nuta sosu żurawinowego, polędwiczki w kapuście z razowym pierożkiem, tartinki z proziaków, czy kasze jaglaną z suszonymi owocami w cieście.
Oceniało ich podwójne jury. Jedni sędziowie zwracali uwagę na technikę wykonania potraw, zgodność z recepturą. Drudzy degustowali i punktowali prezentację, sposób dekoracji oraz smak.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Na co Anita Sokołowska przeznaczy wygraną? Zaskakująca odpowiedź jej partnera
- Edward Miszczak w ogniu pytań! Brakuje mu słów w rozmowie o Dagmarze Kaźmierskiej
- Co się dzieje na głowie Sykut-Jeżyny? Kolejny tydzień i kolejna zmiana [ZDJĘCIA]
- Żona Stuhra wyjada po nim resztki i się tym chwali! Wymyśliła na to nową nazwę