Oczywiście w kuchni są potrzebne także inne sprzęty i urządzenia jak szafki, w tym np. specjalne - typu cargo z wysuwanymi półkami. Jednak dobrze zaprojektowana kuchnia to setki zaoszczędzonych kroków dziennie, a to przy dzisiejszym braku czasu i codziennym zabieganiu bardzo się liczy.
Odpowiednia kolejność
Niezależnie od wielkości pomieszczenia i estetyki wnętrza układ urządzeń, które są podstawą wyposażenia kuchni powinien być zgody za zasadami ergonomii twierdzą projektanci wnętrz. Planując urządzenie kuchni pamiętać powinniśmy o podstawowej zasadzie. Najważniejsze sprzęty ustawiamy w następującej kolejności względem siebie - lodówka, za nią zlewozmywak, na końcu ustawiamy płytę kuchenną.
Wpływa to na wygodę, a także na bezpieczeństwo prac. - Takie ustawienie przystosowane jest do wykonywanych przez nas kolejno czynności. Po wyjęciu produktów z lodówki, myjemy je i przygotowujemy w zlewie, a następnie przyrządzamy na kuchence. Często nie doceniamy, jak bardzo zastosowanie tej zasady może ułatwić pracę w kuchni - tłumaczy Mariusz Stelmaszczyk, projektant kuchni w firmie FORTE liczącego się w kraju producenta mebli.
Okazuje się, że sprzęty nie muszą znajdować się w jednej linii. Mogą stać ułożone w literkę "L" lub "U", zawsze jednak w kolejności - lodówka, zlew, płyta kuchenna.
Bezpieczne odległości
Kuchnia ma być praktyczna i przyjemna i to wiedzą wszyscy. Jednak powinna być także bezpieczna. Dlatego nie wszystkie urządzenia nie mogą się ze sobą stykać jak np. kuchenka ze zlewozmywakiem. Najlepiej, aby rozdzielał je fragment blatu roboczego o długości 40 - 70 cm. Taka odległość daje nie tylko odpowiednio dużo miejsca do pracy, ale także bezpieczeństwo, że woda nie będzie rozpryskiwać się na rozgrzaną kuchenkę - radzi projektant Stelmaszczyk. - Kierując się zasadą odpowiedniego ustawienia sprzętów zyskujemy czas i zaoszczędzamy nasz wysiłek. Dzięki temu wolne chwile możemy spędzić na zajęciu przyjemniejszym, niż przemierzanie "kilometrów" w kuchni.
Niestety w mini kuchni, co często zdarza się w niewielkich mieszkaniach w blokach tych zasad nie da się zachować. Co wówczas robić?
- W malej kuchni, gdzie jedna ścianka ma niej niż 2 metry, a do tego instalacje są poprowadzone tak, a nie inaczej, zastosowanie zasady odpowiedniej kolejności: lodówka, zlew, płyta kuchenna jest niemożliwe. Dobrze, jeśli można ją odwrócić, ale najczęściej pozostaje tylko je tak ustawić, aby tylko był do tych sprzętów łatwy dostęp - wyjaśnia Paweł Winiarski, technolog z firmy Meblo-System z Miłocina k. Rzeszowa, która zajmuje się produkcją i projektowaniem mebli.
Ze względu na brak miejsca nawet odległość pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem jest mniejsza. - Pod blat pomiędzy tymi urządzeniami wstawia się szafkę z szufladami o szerokości 30 cm, a niekiedy nawet węższą. Bywa, że z braku miejsca lodówka wędruje także pod blat, co jest do przyjęcia, ale w małych rodzinach, które obejdą się bez większej lodówki - dodaje Paweł Winiarski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat
- Ile dać na komunię? Roksana Węgiel komentuje. Wspomniała o kopertach pieniędzy
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"