Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron syci i poprawia nastrój

Ewa Kurzyńska
Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, makaron pełnoziarnisty wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, natomiast witaminy z grupy B oraz cenne minerały pomagają zachować silny organizm.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, makaron pełnoziarnisty wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, natomiast witaminy z grupy B oraz cenne minerały pomagają zachować silny organizm. Krzysztof Kapica
Szczególnie zdrowy i wartościowy jest makaron z mąki pełnoziarnistej, która oprócz dużej ilości węglowodanów złożonych zawiera także witaminy (niacyna i kwas foliowy) oraz minerały: fosfor, żelazo, magnez i cynk.

Makaron znali i cenili starożytni Grecy i Rzymianie. Także starożytni Chińczycy. Inna wersja podaje, że pierwsze nitki przywiózł do Europy Marco Polo, pod koniec XIII wieku. Sposoby przyrządzania makaronu opisywali także Arabowie., Makaron szczególnie ukochali Włosi. Statystyczny mieszkaniec słonecznej Italii zjada aż 28 kg makaronu rocznie. Natomiast przeciętny Polak już tylko 5 kg.

- Tymczasem makaron to doskonałe źródło energii, gdyż zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnych węglowodanów - tłumaczy Ewa Ceborska, dietetyk. - Jest także doskonałym nośnikiem smaku, gdyż sam w sobie jest pod tym względem neutralny. Natomiast z dostatkiem sosu warzywnego czy serowego tworzy doskonałe, kulinarne połączenie.

Jeśli ugotujemy makaron pełnoziarnisty lub razowy, dostarczymy sobie także wiele cennych pierwiastków, m. in. żelazo, magnez czy cynk. Makaron mogą jeść bez obaw także dzieci i rekonwalescenci, gdyż jest lekkostrawny. Jeśli ugotujemy go al dente, czyli na pół twardo, energia z makaronu będzie uwalniana wolniej, ale dłużej. Tak ugotowany będzie też mniej tuczący niż rozgotowany do miękkości.

Niezaprzeczalnym atutem makaronu jest także łatwość, z jaką się go przyrządza. Jak wynika z badań Instytutu Homo Homini, przeprowadzonych na zlecenie Polskiej Izby Makaronu, Polacy postrzegają go także jako smaczny i zdrowy produkt.

- Dodatkowo zawiera tryptofan, który pomaga w produkcji hormonu szczęścia - serotoniny. Ma ona właściwości poprawiające samopoczucie - dodaje Ewa Ceborska.

Skarbnicą wiedzy na temat makaronu jest portal makaronrzadzizdrowo.pl, gdzie fani pasty znajdą m.in. wiele ciekawych przepisów. Makaron doczekał się także profilu na popularnym portalu społecznościowym facebook, gdzie ma spore grono fanów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24