Aby zachował właściwości lecznicze, temperatura wody, w której go rozpuszczamy nie powinna przekraczać 40 stopni C. Napój przygotowany wieczorem, rano będzie najwartościowszy. Miód zawiera ogromne bogactwo minerałów i aż 21 pierwiastków m. in. wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor oraz enzymy, inhibiny i kwasy organiczne, które w dużej mierze decydują o właściwościach leczniczych miodów. Najwięcej związków mineralnych zawierają miody ciemne.
Jedz go z razowcem
Miód powinien być składnikiem codziennej diety. Krystyna Dziewit z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie zachęca, by jeść go podczas choroby i rekonwalescencji.
- Przy chorym gardle miód powinien być jak najdłużej przetrzymywany w górnym odcinku przewodu pokarmowego, dlatego spożywajmy go z produktami dłużej trawionymi, z chlebem razowym, surówkami warzywnymi, twarogiem, a nawet mięsem.
Aby jak najlepiej wykorzystać lecznicze właściwości miodu spożywajmy go w postaci roztworu wodnego - łyżeczka miodu na 3/4 szklanki przegotowanej wody, rozpuszczone na 10-12 godzin przed wypiciem, aby uaktywniły się biokatalizatory. Pijemy na czczo, małymi łyczkami. Niemowlętom można podawać 7 g miodu dziennie, dzieciom od 6-10 lat ok. 50 g dziennie, a dorosłym 50-100 g.
Lepiej rosną, rzadziej chorują
Miodowa dieta wskazana jest szczególnie dla niemowląt i dzieci oraz rekonwalescentów i osób przemęczonych. Dzieci jedzące miód mają lepszy apetyt, szybciej rosną i rozwijają się, rzadziej chorują. Naukowcy zalecają go przy zaburzeniach układu trawiennego, ponieważ nie zakwasza organizmu, łagodzi ostrą fermentację, ułatwia przyswajanie tłuszczów.
W wielu krajach lekarze zalecają miód przy schorzeniach wrzodowych żołądka i dwunastnicy, dolegliwościach wątroby, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego.
Krystyna Dziewit podpowiada, by podjadać miód w stresie, nerwicy, przy nadmiernej pobudliwości i bezsenności (łyżkę przed snem). Miód potrzebuje cierpliwości, działa powoli, wymaga długiego okresu spożywania. Ale warto.
Może uczulać
Nie ma działań ubocznych, chociaż niekiedy może uczulać. Wedle znawców, uczulenia może wywoływać pyłek, który w minimalnych ilościach znajduje się w miodzie.
Ponieważ miód łatwo wchłania wilgoć i zapachy, przechowujmy go w hermetycznie zamykanych, szklanych naczyniach. Unikajmy miejsc nasłonecznionych, bo rozpadnie się wiele biologicznie czynnych substancji. Każdy miód musi krystalizować się (krystalizacja nie świadczy o zafałszowaniu miodu cukrem).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę