Na kluseczki do słowackich Michaloviec. To tylko trzy godziny jazdy samochodem

Joanna Borowiec
Joanna Borowiec
Marika Cisarova pokazała gościom, jak gotuje się słowackie potrawy.
Marika Cisarova pokazała gościom, jak gotuje się słowackie potrawy. KRZYSZTOF ŁOKAJ
Udostępnij:
Jeżeli chcemy dobrze zjeść i wypocząć, to najlepiej wybrać się na Słowację, do Michaloviec. To tylko trzy godziny jazdy samochodem a satysfakcja gwarantowana - zapewniała gości Marika Cisarova, podczas kolejnego wieczoru z cyklu "Smaki świata", który odbył się w rzeszowskiej restauracji "Prohibicja".

Marika na co dzień szefuje kuchni "Idea" w Michalovcach, gdzie kulinarne szlify zdobywają młodzi Słowacy. Kilkoro z nich zaprezentowało swoje umiejętności w "Prohibicji". Ubrani w ludowe, słowackie stroje, podawali gościom to co gotowała na oczach publiczności Marika.
- Kiedy przyjedziecie na Słowację, musicie koniecznie spróbować naszych doskonałych zup: fasolowej z kapustą lub czosnkowej z serem. Wszyscy znają słowackie knedliki a ja polecam bryndzowe halusky, które smakują najlepiej, gdy popijemy je piwem z beczki. Dla dzieci lepszy będzie kefir - żartowała Marika.

Prosto, ale smacznie

Dawna kuchnia słowacka nie należała do wyrafinowanych, Tradycyjne potrawy oparte były na mące, ziemniakach, kapuście, bryndzy. Słowacki naród żył skromnie i tak jadał. Prosta kuchnia przetrwała do dziś i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród Słowaków, ale i turystów. Okazuje się, że pierwsze kroki, po przekroczeniu granicy, wielu podróżnych kieruje do najbliższej restauracji.
W "Prohibicji", jak zawsze, było coś dla ciała, ale też i dla ducha. Wieczór umilał gościom słowacki zespół "Skupina Tucniak", który specjalizuje się w piosenkach ludowych z regionu Michalovce. Gości rozbawiła nieco nazwa zespołu: Tucniak. Po słowacku tucniak to.... pingwin.
Tym razem gospodarzem wieczoru nie była tylko restauracja "Prohibicja", Współorganizował go Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, na zaproszenie którego przyjechała Marika Cisarova wraz z uczniami.
Zupa fasolowa z kapustą (Fazulowa s kapustou)
Kapusta kiszona, fasola (biała lub czerwona), wędzony boczek, cebula, mielona czerwona papryka, mąka, sól, pieprz, maggi, tłuszcz do zasmażki.

Do wypłukanej kapusty dodajemy pokrojony w kostkę boczek, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą. Osobno (w nie osolonej wodzie) gotujemy przebraną i namoczoną wcześniej fasolę. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu. Dodajemy nieco mąki i mielonej czerwonej papryki. Zasmażki nie trzymamy długo na ogniu, bo papryka zgorzknieje. Rozprowadzoną wodą zasmażkę wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze 20 min. Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy maggi i jeżeli potrzeba solą.

Kluseczki z bryndzą ( bryndzove halusky)
Surowe ziemniaki, mąka, jajko, bryndza, śmietana, masło, boczek

Ziemniaki trzemy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane), dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy ciasto (nie powinno być wolne). Ciasto ścieramy na tarce (przez duże oczka) do gotującej się, osolonej wody. Ugotowane kluseczki (powinny być dosyć twarde) polewamy masłem. Bryndzę mieszamy z niewielką ilością śmietany i dodajemy do kluseczek. Polewamy skwarkami.

Naleśniki z lodami (palacinky so zmrzlinou)
Jajka, mleko, cukier, mąka, masło, sos malinowy i czekoladowy ( można kupić gotowy), lody, owoce.

Robimy ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego łyżeczkę masła - smażąc naleśniki nie musimy polewać patelni tłuszczem. Na talerzu układamy złożony w rożek naleśnik, na to dwie kulki lodów, owoce, np. śliwkę, ananasa. pomarańczę. Wszystko polewamy sosem malinowym i czekoladowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Kobiety w biznesie. Czy trudno im robić karierę?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie