Marika na co dzień szefuje kuchni "Idea" w Michalovcach, gdzie kulinarne szlify zdobywają młodzi Słowacy. Kilkoro z nich zaprezentowało swoje umiejętności w "Prohibicji". Ubrani w ludowe, słowackie stroje, podawali gościom to co gotowała na oczach publiczności Marika.
- Kiedy przyjedziecie na Słowację, musicie koniecznie spróbować naszych doskonałych zup: fasolowej z kapustą lub czosnkowej z serem. Wszyscy znają słowackie knedliki a ja polecam bryndzowe halusky, które smakują najlepiej, gdy popijemy je piwem z beczki. Dla dzieci lepszy będzie kefir - żartowała Marika.
Prosto, ale smacznie
Dawna kuchnia słowacka nie należała do wyrafinowanych, Tradycyjne potrawy oparte były na mące, ziemniakach, kapuście, bryndzy. Słowacki naród żył skromnie i tak jadał. Prosta kuchnia przetrwała do dziś i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród Słowaków, ale i turystów. Okazuje się, że pierwsze kroki, po przekroczeniu granicy, wielu podróżnych kieruje do najbliższej restauracji.
W "Prohibicji", jak zawsze, było coś dla ciała, ale też i dla ducha. Wieczór umilał gościom słowacki zespół "Skupina Tucniak", który specjalizuje się w piosenkach ludowych z regionu Michalovce. Gości rozbawiła nieco nazwa zespołu: Tucniak. Po słowacku tucniak to.... pingwin.
Tym razem gospodarzem wieczoru nie była tylko restauracja "Prohibicja", Współorganizował go Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, na zaproszenie którego przyjechała Marika Cisarova wraz z uczniami.
Zupa fasolowa z kapustą (Fazulowa s kapustou)
Kapusta kiszona, fasola (biała lub czerwona), wędzony boczek, cebula, mielona czerwona papryka, mąka, sól, pieprz, maggi, tłuszcz do zasmażki.
Do wypłukanej kapusty dodajemy pokrojony w kostkę boczek, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą. Osobno (w nie osolonej wodzie) gotujemy przebraną i namoczoną wcześniej fasolę. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu. Dodajemy nieco mąki i mielonej czerwonej papryki. Zasmażki nie trzymamy długo na ogniu, bo papryka zgorzknieje. Rozprowadzoną wodą zasmażkę wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze 20 min. Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy maggi i jeżeli potrzeba solą.
Kluseczki z bryndzą ( bryndzove halusky)
Surowe ziemniaki, mąka, jajko, bryndza, śmietana, masło, boczek
Ziemniaki trzemy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane), dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy ciasto (nie powinno być wolne). Ciasto ścieramy na tarce (przez duże oczka) do gotującej się, osolonej wody. Ugotowane kluseczki (powinny być dosyć twarde) polewamy masłem. Bryndzę mieszamy z niewielką ilością śmietany i dodajemy do kluseczek. Polewamy skwarkami.
Naleśniki z lodami (palacinky so zmrzlinou)
Jajka, mleko, cukier, mąka, masło, sos malinowy i czekoladowy ( można kupić gotowy), lody, owoce.
Robimy ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego łyżeczkę masła - smażąc naleśniki nie musimy polewać patelni tłuszczem. Na talerzu układamy złożony w rożek naleśnik, na to dwie kulki lodów, owoce, np. śliwkę, ananasa. pomarańczę. Wszystko polewamy sosem malinowym i czekoladowym.
Rzeczniczka SG o filmie "Zielona granica" Holland
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?