Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na produkcji ekologicznej żywności można nieźle zarobić

Oprac. si
Na produkcji ekologicznej żywności można nieźle zarobićDotora Puzio (z lewej) na plantacji malin.
Na produkcji ekologicznej żywności można nieźle zarobićDotora Puzio (z lewej) na plantacji malin. Fot. S. Siwak
Dorota Puzio z Przybyszówki, wielka propagatorka ekologicznej żywności założyła plantację malin bez chemii. Interes dobrze się kręci, choć wymaga sporo wysiłku. Chwastów nie można zniszczyć środkami chemicznymi. Trzeba robić to ręcznie.

Ekologiczne owoce, choć nieco droższe, mają coraz więcej zwolenników zwłaszcza wśród mieszkańców Rzeszowa. Wielu przyjeżdża i kupuje świeże, słodkie i zdrowe jagody wprost z pola.
Jak zakłada się plantację ekologicznych malin? - Najpierw trzeba dobrze przygotować ziemię, usunąć z niej wszystkie chwasty. Następnie sadzimy krzaczki malin w odległości 30 cm jeden od drugiego. Poszczególne rzędy muszą być w dość dużej odległości od siebie, najlepiej, gdy wynosi ona do 3,5 metra. Niektórzy producenci zdrowej żywności pomiędzy rzędami malin sieją albo sadzą jeszcze ekologiczne warzywa, jak pomidory, cebulę, marchew, czy ziemniaki - opowiada pani Dorota.

Gospodarstwo z certyfikatem
Gospodarstwo, aby szczycić się mianem ekologicznego, musi posiadać odpowiedni certyfikat. Pani Dorota uzyskała certyfikat w specjalistycznej firmie z Lublina. Jej fachowcy pobierają do analizy próbki ziemi, a w sezonie letnim owoce i warzywa wprost z pola. Taka procedura badania ziemi i płodów rolnych oraz przyznawania certyfikatu jest powtarzana co roku. Swoje pole rolniczka nawozi jedynie nawozami mineralnymi, które można stosować w rolnictwie ekologicznym.
Krzaczki malin na założenie plantacji kupiła pani Dorota od Waldemara Niedźwiedzkiego, prowadzącego ekologiczne gospodarstwo k. Jarosławia. Zdecydowała się na odmianę o nazwie polka, która rodzi duże, słodkie owoce. To jedna z późniejszych odmian, owocuje od lipca aż do września. Najpierw zasadziła kilkunastoarowe poletko. A kiedy produkcja się bardzo udała powiększyła plantację do 1,5 ha.
- Najbardziej uciążliwym i pracochłonnym zajęciem w trakcie produkcji malin jest nieustanna walka z chwastami. Nie można ich wytępić środkami chemicznymi, trzeba cierpliwie wycinać je motyczką, bardzo przy tym uważając, aby nie uszkodzić krzaczków. Zabieg ten przeprowadzamy dwa lub trzy razy w sezonie - opowiada.

Jesienne ścinanie krzaczków
Po sezonie, późną jesienią ścina się krzaki malin aż do ziemi i na zimę zostają prawie same korzenie, wystające z gleby. Na wiosnę od nowa wyrastają z nich krzewy, które latem owocują. Ten czasochłonny zabieg ścinania krzaków powtarza się każdej jesieni. Raz zasadzone krzaczki malin potrafią owocować od 10 do kilkunastu lat.
Przy zbiorach pomagają jej członkowie rodziny, przyjaciółki i sąsiadki. Dorodne owoce pani Doroty można nabyć w jej gospodarstwie w Przybyszówce lub w sklepie farmerskim przy ul Pułaskiego w Rzeszowie. Większe partie dostarcza się też do profesjonalnego punktu skupu ekologicznych owoców w Cmolasie, skąd wędrują one na eksport.
Pani Dorota od lat uprawia również ekologiczne warzywa: marchew, pietruszkę cebulę, czosnek, ziemniaki. Produkty te można również nabyć w jej gospodarstwie albo w sklepie Bioaweny. Właścicielka ekologicznych upraw jest też propagatorką zdrowej żywności. Pomimo licznych zajęć w gospodarstwie znajduje czas na działalność w stowarzyszeniu Eko-Dar w Świlczy i w Podkarpackiej Izbie Rolnictwa Ekologicznego.
 

Przepisy pani Doroty

Nalewka z malin
Składniki:
4 l malin, 2,5 kg cukru, 2 l wody, 2 l spirytusu.
Wykonanie:
Wodę i cukier zagotować i wystudzić. Do słoja nasypać maliny i mleć wystudzony syrop oraz spirytus i pozostawić zakręcone na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach zlać do butelek, a owoce skonsumować z herbatką.

Placek z malinami
Składniki:
1 szklanka mąki, 4 jaja, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, cukier kryształ i waniliowy do posypania.
Wykonanie:
Przesiać mąkę. Oddzielić żółtka jajek od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Utrzeć margarynę i nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo mąkę, cukier i żółtka. Pod koniec dodać pianę i delikatnie oraz dokładnie mieszać. Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem blachy, na wierzchu ułożyć maliny. Piec w gorącym piekarniku (220 st. C) ok. 20 min. Upieczony i ostudzony placek posypać cukrem waniliowym i kryształem.

Dżem z malin z mniejszą ilością cukru
Składniki:
2 kg malin, 40 dag cukru.
Wykonanie:
W dużym rondlu układać owoce warstwami, posypując cukrem. Odstawić na 2 godz., następnie drewnianą łyżką rozgnieść maliny i dusić na małym ogniu ok. 15 min., często mieszając. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować ok. 10 min. do zagotowania.

Placek z malinami
Ciasto:
3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju.
Wykonanie:
Z tych składników upiec biszkopt. Najpierw oddzielić żółtka od białek. Ubić białka, dodać cukier i żółtka oraz resztę składników i upiec. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min. Po upieczeniu dać na niego masę śmietanową. Pół litra schłodzonej śmietany 30-procentowej ubić. Do tego dodać dwie gęstniejące galaretki (rozpuszczone w pół litra wody) i wymieszać. Wyłożyć masę na placek. Na to ułożyć maliny rzędami i zalać całość gęstniejącą galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24