MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Piątkowski może zostać w La Liga. Media: Polak wzbudził zainteresowanie

Piątkowski może zostać w La Liga. Media: Polak wzbudził zainteresowanie

8. Dni Odry we Wrocławiu to mnóstwo atrakcji dla mieszkańców oraz turystów

8. Dni Odry we Wrocławiu to mnóstwo atrakcji dla mieszkańców oraz turystów

Polecamy

Rusza realizacja II etapu obwodnicy Sanoka

Rusza realizacja II etapu obwodnicy Sanoka

Jak usunąć plamę z truskawek. Sprawdź, co radzi amerykańska blogerka

Jak usunąć plamę z truskawek. Sprawdź, co radzi amerykańska blogerka

10 najtańszych miejsc na wakacje. Nie zgadniesz, który kraj wygrał!

10 najtańszych miejsc na wakacje. Nie zgadniesz, który kraj wygrał!