Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka dyniowa. Gospodynie z dyni potrafią zrobić nie tylko zupę, ale również nalewkę

Ula Sobol
Nalewka dyniowa
Nalewka dyniowa Krystyna Baranowska
Przepis na nalewkę dyniową podaje KGW Bystrzyca (gm. Iwierzyce, powiat ropczycko - sędziszowski).

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 litr wódki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka cukru.

Wykonanie:

Kawałek dojrzałej dyni obrać ze skóry, wykroić pestki. Pokroić na drobne kawałki i zalać w słoju wódką, tak aby pokryła warzywo. Odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Odcedzić, dodać ostudzony syrop ugotowany z wody i cukru. Wymieszać, odstawić na dobę. Przefiltrować, rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu (najlepiej przez pół roku).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24