Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka porzeczkowa kusi smakiem i zapachem. To lekki i aromatyczny trunek

Ula Sobol
Nalewka porzeczkowa
Nalewka porzeczkowa Krystyna Baranowska
Przepis na nalewkę porzeczkową podaje Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Wolicy Piaskowej (gm. Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko - sędziszowski).

Składniki:

  • 0,5 kg czarnej porzeczki,
  • 0,5 kg czerwonej porzeczki,
  • 60 dag cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 200 ml zimnej przegotowanej wody.

Wykonanie:

Owoce zasypać cukrem, zostawić na 2 dni. Od czasu do czasu mieszać, aby cukier rozpuścił się. Po 2 dniach zalać spirytusem i zostawić na 2 miesiące. Po 2 miesiącach odcedzić, dolać wodę (200 ml) i zostawić na tydzień. Po tym czasie nalewka nadaje się
do picia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24