MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Naprawdę zdrowe ciasteczka śniadaniowe

Ula Sobol
Warsztaty kulinarne Poznaj Smak Zdrowia
Przepisy przygotowała Monika Homa coach i trener zdrowia, diagnosta organizmu. Uczy gotować zdrowo na praktycznych warsztatach kulinarnych Poznaj Smak Zdrowia (www.vegazdrowie.pl, www.facebook.com/VegaZdrowie)

Składniki:

3 duże dojrzałe banany (najlepiej użyć tych z brązowymi plamkami na skórce),
1 szklanka amarantusa / ryżu / gryki / kaszy jaglanej preparowanej (tzw. popping),
1 szklanka płatków owsianych (*w wersji bezglutenowej używamy certyfikowanych płatków bez glutenu lub zamiast płatków dodajemy dodatkowa szklankę poppingu),
szczypta cynamonu.
Dowolne bakalie do wyboru: daktyle, figi, morele, rodzynki, żurawina, śliwki suszone, wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane, sezam, orzechy itp.

Wykonanie:

Do dużej miski wkładamy obrane banany i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie wsypujemy wybrany przez nas popping oraz płatki owsiane, mieszamy.

Wybieramy ulubione bakalie, np. daktyle, figi, kokos i sezam lub orzechy, pestki i rodzynki. Dodajemy taką ilość bakalii, aby uzyskać gęstą masę, z której z łatwością uformujemy okrągłe ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy masę. Pieczemy 15 min. w 170-180 stopniach.

Sprawdzamy, który zestaw bakalii i zbóż najbardziej smakuje naszym dzieciom, za każdym razem możemy też upiec inna wersje. Zachęcam do zaangażowania dzieciaków w przygotowanie tych zdrowych i odżywczych ciasteczek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24